Robotstofzuigers zijn echt super technologische machines die zeer efficiënt te werk gaan en zelfs weten wanneer hun accu bijna leeg is om terug te rijden naar de oplader. Wil jij ook een robotzuiger? Kijk dan eens naar de robotstofzuiger consumentenbond en kom erachter welke het beste uit de test komt! Maar hoe komt het dat robotstofzuigers moeiteloos door een onbekende woning kunnen navigeren en elke hoek van je vloer grondig reinigen? Ze maken gebruik van verschillende methodes om te navigeren.
De willekeurige methode
Toen robotstofzuigers voor het eerst op de markt kwamen, gebruikten veel van hen een nogal willekeurige navigatiemethode. Ze rijden gewoon lukraak rond en stoppen pas als ze ergens tegenaan botsen. Hoewel je zo uiteindelijk wel een schone vloer krijgt, duurt het behoorlijk lang voordat ze een hele kamer hebben gereinigd. Soms worden er zelfs bepaalde plekken compleet overgeslagen. Nu hebben we gelukkig betere methodes. Je kunt een robotstofzuiger vergelijken om erachter te komen welke methode bij jou past.
Mapping
Moderne robotzuigers maken gebruik van mapping-algoritmen om hun omgeving in kaart te brengen. Dit doen ze meestal tijdens de eerste paar schoonmaakbeurten. Sommige modellen hebben zelf een optie waarbij je ze gewoon een map kunt laten maken. Het voordeel hiervan is dat het veel sneller gaat. Door te mappen krijg je een optimale route die de robotzuiger aflegt om de woning schoon te maken. Je kunt deze tool ook gebruiken in de app om erachter te komen welke kamers al zijn schoongemaakt en of er ergens problemen zijn ontstaan. Je kunt dus zien of die ergens tegenaan is gereden of als er obstakels waren. Met deze maps kun je ook aangeven waar je liever niet wilt dat de robot komt, zoals de kinderkamer. Je kunt dan gebruik maken van virtual walls of magneetstrips om een kamer af te bakenen.
Navigatie via camera’s
Tegenwoordig gebruiken sommige slimme robotstofzuigers zelfs camera’s om hun weg te vinden in huis. Dit betekent dat ze foto’s maken van de omgeving en met behulp van kunstmatige intelligentie herkennen wat er in de kamer is, zoals tafels, kasten of zelfs telefoonkabels. Deze informatie wordt dan op een kaart weergegeven, zodat je kunt zien wat de robot heeft gezien. Het enige nadeel is dat deze robots goed licht nodig hebben om goed te werken, dus soms moeten ze ‘s nachts met ingebouwde lampjes werken om goed hun werk uit te voeren.
LiDAR
LiDAR-technologie is een andere navigatiemethode. Hiermee gebruiken robotzuigers eigenlijk een soort draaiende laserstraal om te zien wat er om hen heen is. Dit is echt super precies, omdat ze zo objecten kunnen detecteren en hun exacte positie en grootte kunnen bepalen. Het mooie is dat LiDAR zelfs in het donker goed werkt. Er zijn dus verschillende navigatiemethode en ieder heeft zijn eigen voordelen.