Robotmaaier van Husqvarna: dit is waarom dit merk zo ontzettend goed is

Geschreven door Robbie de Robot

19 januari 2021

robotmaaier husqvarna

Als je op zoek bent naar een robot grasmaaier kom je naar alle waarschijnlijkheid al snel uit bij een robotmaaier van Husqvarna. Dit Zweedse merk is gespecialiseerd in tuingereedschap, maar vooral ook een topper op het gebied van innovatie in de robotmaaiers. Wij zoeken voor je uit wat de robotmaaiers van Husqvarna precies zo goed maakt.

 

Gebruiksvriendelijkheid

Het woord ‘robot’ kan bij veel mensen vragen oproepen. Ingewikkeld: moet je er een echte techneut voor zijn? Bij de robotmaaiers van Husqvarna hoef je daar niet bang voor te zijn. Voordat je nieuwe robotmaatje voor jou aan de slag gaat moet je ‘m installeren, maar dat is heus geen rocket science. Binnen een paar uur is de maaier geïnstalleerd, en het enige wat je hoeft te doen is een aantal aanwijzingen uit de handleiding op te volgen en je kunt aan de slag.

Na installatie kun je de meeste modellen van dit Zweedse topmerk besturen door middel van een applicatie op de je telefoon. De robotmaaiers van Husqvarna zijn volledig autonoom waardoor je ze met alle rust alleen kunt laten. Als de batterij bijna leeg is, vertoeft de maaier vanzelf naar het oplaadstation waar het zichzelf weer compleet oplaadt. Eenmaal vol maakt-ie de route gewoon af!

 

Onderhoud

Hoewel de verschillende modellen verschillende functies hebben, is de opzet van een Husqvarna over het algemeen overzichtelijk: er kan niet veel aan kapot. Toch zijn er altijd wel wat dingetjes die onderhoud vragen.

 

Accu vervangen

Hoewel er dus bijna niks écht kapot kan aan de robotmaaiers, heeft de accu van Husqvarna een levensduur van 2 tot 4 jaar. Dat is uiteraard volledig afhankelijk van hoe vaak je de maaier gebruikt. Husqvarna raadt aan alleen originele accu’s te gebruiken om zodoende de veiligheid van haar robotmaaier te kunnen garanderen. Is het zover en heb je een nieuwe accu nodig? Neem dan contact op met je lokale Husqvarna-dealer. Let op: oude accu’s mogen niet zomaar bij het afval worden gegooid.

 

Onweer

In principe kunnen de meester robot grasmaaiers van Husqvarna onder alle weersomstandigheden door maaien. Maar, er is altijd een maar: als er kans is op onweer doe je er goed aan om alle aansluitingen in het laadstation (begrenzingsdraad, voeding en begeleidingsdraad) te ontkoppelen om risico op schade aan de componenten te beperken.

 

Winteropslag

Raar maar waar: je hebt pas het meeste omkijken naar de robot wanneer je ‘m terug in de schuur gaat zetten. Het hele zomerseizoen zoeft de Husqvarna vrolijk over je gazon, maar in de winter is het toch echt tijd voor de winterslaap. Dingen waar je op moet letten om ‘m klaar voor winteropslag te maken zijn:

  • Zorgvuldig reinigen: het is belangrijk om de maaier grondig te reinigen.
  • Accu opladen: de accu van de robotmaaier moet volledig opgeladen worden voordat je ‘m wegzet voor de winter.
  • Controleren van de maaier: kijk goed of de gevoelige onderdelen zoals lagers en mesjes in goede staat zijn.
  • Manier van opslag: zorg dat de robotmaaier op wieltjes wordt opgeslagen op een vorstvrije en droge plek. Er zijn ook wandsteunen voor de Husqvarna.
  • Laadstation en voeding: De begeleidingsdraad en grensdraad kunnen in de grond blijven zitten. Het basisstation en de voeding kunnen binnen worden opgeborgen.

 

Populaire modellen

Husqvarna heeft een aantal populaire modellen onder de robotmaaiers die je vaak tegenkomt. Het Zweedse merk heeft de maairobots opgedeeld in verschillende prijsklasses, waardoor er voor ieder wat wils is. We zetten in iedere prijsklasse een topper voor je op papier!

 

Automower 105

Zit je te denken aan een maairobot van Husqvarna voor de eerste keer? Heb je een klein gazonnetje? Dan is de Husqvarna Automower 105 een perfect model voor jou. Het is het goedkoopste model maar is alsnog uitgerust met een aantal toffe features. De hoogte is verstelbaar, het heeft twee externe startpunten en een snelle oplaadtijd. Perfect voor een gazon van rond de 600 vierkante meter en het is ook nog eens een lichtgewicht.

 

Automower 310

Voor de iets grotere gazons kom je al snel uit bij deze robot grasmaaier van Husqvarna: de 310. Dit model kan namelijk gazons tot ongeveer 1000 vierkante meter aan en pakt rustig hellingen tot 40 procent aan. Hij heeft een oplaadtijd van zestig minuten, komt met een begeleidingsdraad en is makkelijk te besturen via een app. Dit model is net als de meeste robotmaaiers van Husqvarna bovendien bestendig tegen slechte weersomstandigheden en blijft dus zonder problemen doormaaien.

 

Automower 315

Wie de 310 noemt, moet eigenlijk ook de 315 noemen wanneer het gaat om robotmaaiers van Husqvarna. Dat zit zo: de Automower 315 heeft alle voordelen van de al uitstekend werkende 310, maar voor een ‘paar’ euro meer heb je een maaier die tot 1500 vierkante meter gaat. Heb jij een grote gazon en vind je de 310 interessant, kun je dus beter upgraden naar dit model!

 

Automower 430X

Wil je meteen echt goed uitpakken? Dan kun je het beste meteen voor de Automower 430X van Husqvarna gaan. Dit monster kan gazons tot 3200 (!) vierkante meter aan, heeft geen moeite met steile hellingen en is ook nog eens muisstil. Hij is weersbestendig, makkelijk te besturen door middel van je telefoon en gebruikt weinig energie. Bovendien loopt er op robotexpert.nl een mooie aanbieding waardoor je bijna 800 euro korting krijgt op een van de beste robotmaaiers van dit moment.

 

Conclusie

Zoals je ziet hebben de robotmaaiers van Husqvarna vele voordelen. Elk model heeft z’n eigen voor- en nadelen, maar de kracht van Husqvarna zit ‘m vooral in de algemene kwaliteit. De maaiers zijn overzichtelijk en als je er zuinig mee om gaat kan je nieuwe robotmaatje jaren mee. Het enige dat om de zoveel tijd vervangen moet worden is de accu bij veelvuldig gebruik. Ook fijn is dat Husqvarna inspeelt op verschillende wensen van verschillende mensen. Heb jij een kleine gazon? Dan kun je bij het Zweedse merk terecht voor een klein prijsje. Groot gazon? Dan kun je zonder enige zorgen de Husqvarna Automower 430X aanschaffen en ben je meer dan voorzien!

Robbie de Robot

Uitgelicht

Gerelateerde artikelen

No Results Found

The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.