Top 10: beste robotmaaiers

Geschreven door Robbie de Robot

10 februari 2021

beste robotmaaiers

Het is weer tijd voor een nieuwe top 10 van Robotassistent. Dit keer gaan we op zoek naar de beste robotmaaiers van 2021. Of het nu gaat om grote tuinen of om kleine gazons: er zijn een hoop verschillende aspecten waar je naar moet kijken bij het uitzoeken van de perfecte robot grasmaaier. Daarom zetten wij de tien beste robotmaaiers die je maar kunt kopen voor je op een rijtje. We wegen de voordelen en natuurlijk de nadelen. Ook kijken we natuurlijk naar de prijs kwaliteit verhouding. Hier is de top 10:

1. McCulloch ROB S600

De McCulloch ROB S600 is een van de beste robotmaaiers die er is op dit moment. Niet alleen heeft dit model van McCulloch een goede prijs kwaliteit verhouding, het is ook nog eens een toegankelijke maaier voor mensen die nieuw zijn met deze vorm van robotica. Geen moeilijk bestuursysteem, geen apparaat talloze kilo’s die je in de winter bijna een eigen garage moet bieden en je betaalt er dus geen duizenden euro’s voor. Dit model is perfect voor mensen die een klein tot middengrote tuin met gazon hebben; hij is namelijk bedoeld voor gazonnen tot en met 600 vierkante meter. Ook lekker meegenomen: voor een robotmaaier is dit een muisstille optie. Veel maaiers maken een hoop geluid maar met een geluidsniveau van 58 dB is dit een van de stilste die er rondrijdt. Je bedient ‘m eenvoudig met je smartphone door middel van een app. Hoe handig is dat?

2. Husqvarna 105

Je kunt het merk Husqvarna kennen van allerlei tuingereedschap, maar wist je al dat het Zweedse merk ook de beste robotmaaiers aanbiedt? Husqvarna staat voor degelijkheid, en het mooie aan het merk is dat ze voor ieder wat wils hebben. Van mini gazonnetjes tot giga tuinen: bij Husqvarna kun je altijd terecht. Deze 105 Automower is een degelijk en kwalitatief sterk instapmodel. Mensen die een klein gazon hebben en op zoek zijn naar hun eerste robotmaaier hoeven eigenlijk niet verder te zoeken: deze Husqvarna bedient je op je wenken. Dit model is makkelijk bestuurbaar en heeft een aantal handige features. Zo herkent deze robotmaaier wanneer de accu bijna leeg is en keert-ie zodra het zover is vanzelf terug naar het laadstation. Op deze manier is de Husqvarna volledig autonoom en kun je ‘m zelfs laten doormaaien als je zelf van huis bent. Voor grotere gazons heeft Husqvarna nog modellen zoals de 310 en 430x

3. Bosch Indego S+ 350

Dit model van het bekende merk Bosch is vergelijkbaar met de Husqvarna hiervoor: het betreft namelijk een echt instapmodel. Niet de duur, niet te zwaar, maar wel goede kwaliteit gegarandeerd. Je kunt Bosch kennen van huishoudapparaten, maar ook van allerlei gereedschap en vanaf nu dus ook van robotmaaiers. De Indego S+ 350 is dus een relatief goedkope optie met meer voordelen dan nadelen. Een van die nadelen is een probleem dat meer maaiers van Bosch hebben: ze zijn namelijk niet super stil. Ook kun je deze Indego niet met een app besturen. Wél brengt deze robot maaier vóór het maaien het gazon in kaart en bepaalt het hoe de grasmat het snelst en efficiëntst mogelijk te maaien is. Ook hellingen tot 27% zijn geen probleem voor je nieuwe robotmaat en je kunt gebruik maken van de Auto Calendar functie. Hiermee berekent de maaier het beste maaiprogramma en zelfs wanneer dat uitgevoerd moet worden!

4. Gardena Sileno City 500

In tegenstelling tot Bosch en Husqvarna heb je (als je verder niet geïnteresseerd bent in tuinapparatuur) waarschijnlijk nog nooit gehoord van het merk Gardena. Maar juist omdat zij zich zo focussen op waar ze goed in zijn, resulteert dit in topmodellen als de Gardena Sileno City 500. Dit model is goed betaalbaar en heeft dus een fijne prijs kwaliteit verhouding. Ook het uiterlijk is interessant: deze Sileno City 500 ziet er namelijk uit alsof-ie uit een of andere sciencefictionfilm komt: hoe gaaf is dat? Ook aan de binnenkant is dit model indrukwekkend. Gazons tot 500 vierkante meter zijn geen probleem voor dit apparaat en ook hellingen worden moeiteloos aangepakt. Ook niet onbelangrijk: deze Gardena behoort tot de robotmaaiers die stil tot zeer stil zijn. Met een geluidsniveau van 59 dB zit het onder het gemiddelde. Een nadeel is wel dat-ie niet te besturen is vanaf een app, maar als-ie eenmaal aan de gang is, kan-ie z’n werk autonoom doen. Wanneer de accu bijna leeg is, keert-ie namelijk vanzelf terug naar het oplaadstation!

5. Robomow RX20U

We schrijven hierboven telkens over instapmodellen, maar het kan best zijn dat je ze alsnog wat aan de prijs vindt. Als je er überhaupt nog niet uitbent of een robot grasmaaier écht wat voor jou is en bij jouw gazon past, raden we je toch echt de Robomow RX20U aan. Dit is een van de goedkoopste opties binnen het segment en is dus perfect om eens uit te proberen of zo’n robotmaaier bij je past. Dit model van Robomow (een bedrijf dat zich echt specialiseert in robotmaaiers, vandaar de naam) is bruikbaar voor gazons tot 300 vierkante meter en is op veel verschillende plekken aan te schaffen. Voor deze lage prijs is deze maaier redelijk geavanceerd. Je kunt ‘m namelijk besturen met een app vanaf je smartphone en beschikt ook over een timer. Natuurlijk heeft zo’n goedkope optie ook een aantal nadelen; anders zou-ie niet zo goedkoop zijn. Deze maaier is redelijk luid met een maximaal geluidsniveau van 64dB en je moet een perimeterdraad van 80 meter aanleggen rondom het gazon. Bovendien is-ie echt bedoeld voor kleinere gazons, mede doordat-ie beperkt is door de draad.

6. Zoef Harm

De Zoef Harm is een goede robotmaaier voor gazons tot 1500 vierkante meter met een prima prijs kwaliteit verhouding.

7. Husqvarna 315

Het model 315 van Husqvarna is de grote broer van de 105. Betrouwbaar, degelijk en inzetbaar voor kleine tot middengrote gazons

8. Gardena R80Li

Deze Gardena kan gazons aan tot 800 vierkante meter en hellingen op tot bijna 30%. Bovendien is-ie redelijk stil.

9. Robomow RC304u

Deze robotmaaier van het merk Robomow is perfect voor kleinere gazons. Let wel op: hij is wat aan de gehorige kant!

10. Bosch Indego M 700

We sluiten af met deze Indego M 700 van het merk Bosch. Degelijk, ziet er goed uit en kan redelijk grote gazons zonder moeite bijhouden.

 

Koopgids

Hierboven zie je in de top 10 een hoop merken en verschillende modellen robotmaaiers. Om het nog eens wat moeilijker te maken staan er achter de namen ook vaak nog eens wat letters, waardoor je het idee krijgt dat er duizenden verschillende modellen zijn. Slecht nieuws voor mensen die slecht zijn in knopen doorhakken: dat is namelijk ook zo. De robotica is een markt die constant vernieuwt en innoveert, waardoor er steeds weer nieuwe technieken en functies beschikbaar zijn. Bovendien zien steeds meer bedrijven (zelfs bedrijven die zich voorheen niet eens echt met robotica bezighielden) dat de markt lucratief is, waardoor ze besluiten in te stappen en hun eigen modellen uit te brengen. Dit alles zorgt er natuurlijk voor dat de consument al met hoofdpijn aan de zoektocht naar de perfecte robotmaaier voor zijn of haar gazon begint. Daarom hebben wij besloten een handje te helpen door middel van een koopgids. Hierin leggen wij haarfijn uit op welke dingen je moet letten bij de aanschaf van een robotmaaier en hoe je kunt ontdekken welk model goed bij jou past.

De punten die we door gaan nemen zijn:

  • De gebruiksvriendelijkheid
  • De accu
  • Het geluidsniveau
  • De weersbestendigheid
  • De veiligheid
  • De beveiliging
  • De werkwijze
  • Het onderhoud

 

Gebruiksvriendelijkheid

Wanneer je met ‘de hand’ het grasmaait of met een ander apparaat wat je zelf bestuurt, is één ding zeker: je hebt altijd zelf de controle. Bij robotica gaat het natuurlijk juist om het feit dat je dingen uit handen geeft. Niet iedereen durft dat en het kan natuurlijk een paar lastige vragen oproepen. Wat gebeurt er als ik er niet ben? Hoe stop ik iets wat ik niet wil? Dat soort vragen zijn belangrijk om een antwoord op te krijgen wanneer je de keuze maakt om een robot in huis (of in de tuin in dit geval) te halen. Daarom is gebruiksvriendelijkheid enorm belangrijk bij de keuze voor de juiste robotmaaier.

Sommige maaiers kun je besturen door middel van een app. Ideaal: wanneer jij binnen op de bank zit of lekker in de tuin in een luie stoel, doet de robot al het werk voor je. Al met al is dat natuurlijk waarvoor je de maaier gekocht hebt! Wanneer je al voor jezelf hebt besloten om niet in het laagste segment robotmaaiers te gaan zoeken, weet je in ieder geval dat de gebruiksvriendelijkheid omhoog schiet. Dat zit zo: de betere robotmaaiers zijn bijna volledig autonoom en kunnen dus hun werk doen zonder dat jij überhaupt hoeft om te kijken naar de maaier. Die modellen weten zelfs wanneer ze bijna leeg zijn en gaan dan automatisch naar het laadstation. Eenmaal opgeladen, gaan ze gewoon weer verder waar ze gebleven waren. Dus het lijkt echt zo te zitten: hoe meer waarde je hecht aan gebruiksvriendelijkheid, hoe meer geld het je waarschijnlijk gaat kosten! De keuze is aan jou.

 

Accu

Omdat er zo ontzettend veel verschillende modellen robotmaaiers zijn, zijn er natuurlijk ook een hoop verschillende accu’s. Hoewel bepaalde merken vaak voor meerdere modellen dezelfde accu’s gebruiken, is het alsnog goed om eens wat dieper in te gaan op de accu’s. Dat zit namelijk zo: de accu is de batterij van de robot en is een van de onderdelen die vervangbaar is. Een accu heeft namelijk een bepaalde duurtijd, en kan dus (net als bijvoorbeeld de accu van een telefoon) dalen in kracht. Daarom hebben veel robotmaaiers een accu die goed bij ze past.

Staat er dus aangegeven dat een bepaalde maaier gazons aan kan tot 800 vierkante meter? Denk dat niet dat jij die wel kan gebruiken voor je gazon van 1500 vierkante meter omdat het een goedkopere optie is. De maaier en de accu zijn hier namelijk niet voor gemaakt. Wat wel een voordeel is aan het feit dat de accu vervangbaar is, is dat je je robotmaaier natuurlijk altijd een innerlijke opfrisbeurt kan geven door middel van een nieuwe accu.

 

Geluidsniveau

Dit is misschien een kopje waarvan je niet verwacht had dat je ‘m hier tegen zou komen, maar het is toch echt een heel belangrijk onderdeel bij de keuze voor een nieuwe robotmaaier. Dat zit zo: de meeste robotmaaiers hebben een maximaal geluidsniveau ergens tussen de 55 dB en de 65 dB. Nu zien we je denken: zo’n groot verschil kan dat toch niet zijn? Dat is misschien zo als je binnen rustig tv zit te kijken, maar wanneer jij in de zomer buiten je krantje openslaat terwijl je robotmaaier bezig is, wil je toch echt dat ie zo geruisloos mogelijk over je gazonnetje zoeft.

Het grappige is dat het geluidsniveau vaak afhankelijk is van het merk. Dat wil zeggen dat het merk van de robotmaaier in al z’n modellen een vaste lijn hanteert qua maximaal geluidsniveau. Dat betekent niet dat het ene model precies even luid (of stil) is als een ander model, maar wel dat een merk juist wel of niet veel waarde hecht aan het dempen van het geluid. Dat brengt namelijk productiekosten met zich mee die je als consument uiteindelijk betaalt of het gaat ten koste van andere features van de robot.

 

Weerbestendigheid

Hoewel je je gazon het liefst strak gemaaid, zonder modder en prachtig groen in het zonnetje voor je ziet, is dit in Nederland natuurlijk alles behalve de realiteit. In de winter blijft er maar weinig van je gazon over en in de zomer is het vaak te heet! Gelukkig helpt een goede robotmaaier je in ieder geval bij het kortwieken van je gazon, zodat je alweer één zorg minder hebt betreft je tuin. Maar, niks is zo veranderlijk als het weer. Dus wat doe je als je robotmaaier aan het maaien is en het begint ineens te regenen? Dat is volledig afhankelijk van de weerbestendigheid van je robot.

Een belangrijk detail dus, wat we eigenlijk niet eens een detail mogen noemen. In grote lijnen is de regel met dit kenmerk van de robot: hoe beter je robot is, hoe groter de kans is dat ie bestand is tegen verschillende weersomstandigheden. Toch zijn er ook goedkopere instapmodellen waarbij de merken echt de focus hebben gelegd op de robot weerbestendig te maken. Een punt om dus eens even heel goed op te letten. Let daarbij ook op de profielen van de wielen onder de robot. Net als bij een auto kan de ene band veel makkelijker door de modder dan de ander. Al met al een kenmerk om zeker niet uit te sluiten bij je zoektocht.

 

Veiligheid

Hier kunnen we natuurlijk niet omheen: de veiligheid. Wie ooit wat voor grasmaaier dan ook in z’n handen heeft gehad, weet dat er nu eenmaal messen aan te pas komen. En waar messen zijn, kunnen ongelukken gebeuren. Normaal gesproken heb je met een manuele maaier zelf in de hand wat je doet, maar met een robotmaaier is dat weer net wat anders. Daarom begrijpen wij dat mensen bij aanschaf van zo’n robot grasmaaier soms de wildste scenario’s in hun hoofd halen. Wat als je robot niet meer te controleren is?

Gelukkig hebben de meeste robotmaaiers uitgebreide veiligheidssystemen, waardoor je je echt niet druk hoeft te maken om die horrorbeelden waarvan je vannacht hebt gedroomd. De meeste maaiers hebben sensoren waardoor de messen meteen stoppen met draaien zodra iets op z’n pad komt. Ook wanneer de maaier omkiepert (en de messen dus naar boven wijzen), stoppen de messen met draaien. Verschillende merken hebben nog aanvullende veiligheidsmaatregelen maar in principe zijn robotmaaiers gebruiksvriendelijk en voor een apparaat dat altijd messen bij zich draagt zeer veilig.

 

Beveiliging

Waar veiligheid bij veel mensen meteen bovenaan het lijstje staat, is beveiliging misschien iets waar je zo 1,2,3 helemaal niet over nadenkt. De beveiliging is toch heel belangrijk omdat je een maaier van honderden (of duizenden) euro’s buiten hebt rondrijden zonder dat je er altijd op aan het letten bent. Denk er maar eens over na: een dure robotmaaier is duurder dan een goedkope auto! En alles wat waarde heeft, is natuurlijk interessant voor mensen die kwaad willen. Gelukkig hebben de meeste robotmaaiers daar een heel goed systeem voor.

Wanneer je op zoek gaat naar een robotmaaier die perfect bij jou past, is goed om te kijken of het model dat je op het oog hebt beschikt over een PIN-systeem. Doordat de maaier zelf makkelijk op te pakken is, maar het laadstation niet, is vooral de robot zelf een doelwit voor dieven. Wanneer de accu bijna leeg is, moet de robot echter weer naar het laadstation op zichzelf op te laden. De meeste robots doen dat uit zichzelf. Zodra de maaier helemaal leeg is, heb je bij de meeste merken en hun modellen een PIN-code nodig om ‘m weer aan de gang te krijgen. Op deze manier is de robot an sich dus eigenlijk waardeloos zonder het laadstation of zonder de juiste code.

 

Werkwijze (systeem)

Net als bij andere soorten robots als stofzuigers, hebben ook robot grasmaaiers verschillende systemen om mee te werken. Vaak zijn die systemen gekoppeld aan bepaalde kwaliteit (en dus prijs) en volledig afgestemd op de grootte van je gazon. De grootte van je gazon, laten we het daar eerst maar eens over hebben.

De allereerste schifting die je maakt bij de aanschaf van je robotmaaier, is namelijk op basis van de grootte van je gazon. Heb jij een mega gazon? Dan vallen er al een hoop modellen van bepaalde merken af voor je keuze. Vaak zijn de goedkopere modellen namelijk gemaakt voor kleinere gazons, en is de werkwijze daar ook op aangepast. Heb je een heel klein gazon? Dan kun je wel een model kopen van duizenden euro’s, maar dat voegt niet zo heel veel toe.

Daarnaast is het goed om te kijken naar de kwaliteit van de messen, simpelweg omdat die ook vervangbaar zijn. Je wilt natuurlijk niet hebben dat je je messen ieder jaar moet vervangen. Bovendien: hoe beter de messen zijn, hoe zuiniger je robot waarschijnlijk maait. Dat scheelt je uiteindelijk een hoop energiekosten.

Ook niet onbelangrijk: verschillende modellen hebben verschillende breedtes en hoogtes om te maaien. Binnen het model zelf kun je vaak nog verschillende afmetingen aangeven, aangezien niet iedereen z’n gazon even kort wil. Maar toch is dat goed om even naar te kijken. Als jij bijvoorbeeld een bijzondere voorkeur hebt voor je gras (laten we zeggen dat je het heel lang wil hebben) vallen bepaalde modellen waarbij je de hoogte niet op heel hoog kunt zetten al af.

Als laatste is het qua werkwijze goed om in de gaten te houden welke helling je aankomende robot aankan. Niet alle gazons zijn even recht, en daar tegenover staat dus dat niet elke maaier een steile helling aan kan. De steilheid van een helling wordt aangegeven in percentages, dus meet de steilste punten van je gazon even op en neem dit mee in je afweging voor je robot: je hebt natuurlijk niks aan een maaier die niet heel je gazon kan maaien.

 

Onderhoud

Dit is misschien geen punt dat je mee hoeft te nemen als je de verschillende maaiers naast elkaar legt, maar vergeet niet te realiseren dat ook onderhoud hoort bij het hebben van een robotmaaier. Vooral in de winter staat je de grasmaaier vooral stil, en dan is het belangrijk dat-ie goed opgeborgen wordt en schoongemaakt is. Hoe groter je robotmaaier is, hoe meer ruimte-ie nodig heeft in je garage of berging. Heb jij eigenlijk geen ruimte voor zo’n apparaat? Maak dan de afweging of een robotmaaier wel iets voor jou is. Er is namelijk niks zo slecht als een robot de hele winter in de kou te laten staan.

Al deze punten goed bekeken? Dan kun je nu je keuze gaan maken voor de beste robotmaaier voor jouw gazon. Kijk vooral nog eens goed naar de top 10, wie weet vind je daar al wel wat je zoekt!

Robbie de Robot

Uitgelicht

Gerelateerde artikelen

Robot ramenwasser: dit zijn de beste ramenwassers van het moment

Robot ramenwasser: dit zijn de beste ramenwassers van het moment

Wanneer je denkt aan een ramenwasser, denk je waarschijnlijk niet meteen aan een robot. Toch gaan deze twee begrippen anno 2021 hand in hand. Robotica beperkt zich namelijk niet meer tot stofzuigers of grasmaaiers, maar ook je ramen en ruiten kunnen voortaan prima...

Top 10: beste robotstofzuigers tegen dierenharen

Top 10: beste robotstofzuigers tegen dierenharen

Huisdieren en stofzuigen gaan hand in hand. Heb jij een dier in huis? Dat betekent flink meer stofzuigen dan een huishouden zónder huisdier. Maar wist je dat er ook robotstofzuigers zijn die gespecialiseerd zijn in het verwijderen van dierenharen? Van kattenharen tot...

Top 10: dit zijn de beste robot stofzuigers met dweilfunctie

Top 10: dit zijn de beste robot stofzuigers met dweilfunctie

Als je op zoek bent naar een nieuwe robot stofzuiger met dweilfunctie is er keuze genoeg. Fijn, want je kunt al je wensen naast elkaar leggen en de modellen met elkaar vergelijken. Een probleempje: het zijn er zóveel dat het weleens zo zou kunnen zijn dat je door de...