Zwembadrobot kopen? Dit is de beste zwembadrobot van 2021!

Geschreven door Robbie de Robot

18 februari 2021

zwembad robot

Je bent op zoek naar een zwembadrobot, maar wat is voor jou de beste koop? Wij bekijken, speciaal voor jou, wat de beste zwembadrobot van 2021 is. We kijken naar de voor- en nadelen van verschillende modellen, welke merken goed (en minder goed) zijn en natuurlijk naar de prijs kwaliteit verhouding. Waar moet je opletten? Wat past goed bij jouw zwembad? Dit soort vragen gaan we concreet beantwoorden bij deze review over de beste zwembadrobot van 2021. Om het nog wat makkelijker te maken, schotelen we je ook nog eens onze top 10 zwembadrobots voor.

Voordat we gaan kijken welke zwembadrobot je het beste kunt kopen, is het misschien eerst handig om eens uit te leggen wat zo’n robot precies inhoudt en vooral: wat-ie doet. Een zwembadrobot is een automatische zwembadreiniger die je zwembad of zwemvijver schoonhoudt terwijl jij hoog en droog op het vaste land zit. Hoe goed zo’n robot z’n werk doet, en vooral ook hoe weinig omkijken je er naar hebt, is zeer afhankelijk van het model dat je aankoopt. Daarom is het goed je eerst even in te lezen in de wondere wereld van robotica en de verschillende opties die je hebt binnen de zwembadrobots.

De merken

Voordat we ingaan op de verschillende modellen van verschillende merken, is het misschien wel goed om eerst even te bekijken welke merken je in de gaten moet houden. De zwembadrobotmarkt is niet zo breed als die van bijvoorbeeld de robot stofzuigers. De merken die je het meeste tegen zal komen zijn waarschijnlijk BWT, Kokido, Zodiac, Hayward en Dolphin. Vooral de laatste is een grote speler onder de robots die je zwembad reinigen en dan ook een naam die je vaak voorbij ziet komen. Net als bij veel vormen van robotica hebben verschillende merken verschillende focuspunten die zij belangrijk vinden. Natuurlijk nemen we ook die mee in onze top 10.

 

Top 10

1. Dolphin Wave 100

Ben je op zoek naar een zwembadrobot waar je bijna geen omkijken naar hebt en waarbij kwaliteit gegarandeerd is? Zoek dan niet verder. De Wave 100 van het bekende merk Dolphin is zonder twijfel een van de beste zwembadrobots die er is op dit moment. Hij reinigt op de bodem, tegen wanden en is geschikt voor de waterlijn. Er is een swiveloptie en met Dolphin weet je dat je altijd degelijkheid in huis haalt. Zijn er dan helemaal geen nadelen aan deze Wave 100? Niet zo heel veel, maar let wel op: dit model is verre van goedkoop. Heb je een kleine zwemvijver of weet je überhaupt nog niet zeker of een robot wel in jouw huis (en tuin)houden past, is de Wave 100 een hele investering om ineens te doen. Wil je toch wat van Dolphin maar niet zo veel geld uitgeven? Scroll dan naar nummer 6 op de lijst.

 

2. Zodiac RV 5600 Vortex 4WD

Ook de Zodiac is dus een graag geziene gast onder de zwembadrobots, en het model dat we hier bespreken is een van de paradepaardjes. De Zodiac RV 5600 Vortex 4WD heet-ie, en ja: 4WD staat inderdaad voor vierwielaandrijving. Deze Zodiac heeft een cyclonale aanzuiging, wat inhoudt dat de filter een krachtige werveling produceert die de vuildeeltjes in suspensie houdt. Hierdoor raakt de filter minder snel verstopt en blijven de prestaties van hoog niveau. Niet gek dat dit model daar gebruik van maakt overigens, want deze techniek is ontworpen door de ingenieurs van het merk. Door de vierwielaandrijving heeft-ie bovendien een goede grip op de wanden van het zwembad en hij past zich aan aan alle types van bekleding. Ook obstakels zijn door de sensoren geen probleem. De ‘Vortex’ behoort tot het hogere segment van robotgestuurde zwembadreinigers, maar zoals bij veel vormen van elektronica geldt ook hier dat je waar voor je geld krijgt.

 

3. Hayward SharkVac XL

Vergeleken met de vorige twee robots, is deze SharkVac XL van het merk Hayward eigenlijk een enige in z’n soort. Ter vergelijking: het model van Zodiac hierboven weegt namelijk zo’n negen kilo, de SharkVac XL (nu weet je waar de XL vandaan komt) weegt maar liefst 150 kilo. In het geval van zwembadrobots betaal je niet per kilo, want waar de verkoopprijs van de modellen hierboven rond en boven de 2000euro ligt, kost deze Hayward ongeveer de helft. De grote vraag is: heb je de ruimte en faciliteiten om een machine van 150 kilo in huis te halen? Is het antwoord ja, dan is dit robotbakbeest de perfecte keuze voor jou. Door de grote inhoud is het een ontzettend krachtig apparaat en Hayward is een topmerk op het gebied van zwembadapparatuur. Deze robot beschikt over twee programma’s waaronder een QuickClean: een soort turbo waarmee je zwembad of zwemvijver binnen een handomdraai schoon is.

 

4. Kokido Manga X

Deze Manga X van Kokido is een goedkope optie voor mensen die misschien nog twijfelen of een zwembadrobot überhaupt perfect bij ze past. Geen investering van duizenden euro’s: deze Manga X heb je al voor een paar honderd euro. Betekent dat dat-ie minder is qua kwaliteit? Misschien wel, maar de prijs kwaliteit verhouding is meer dan prima. Een ding is zeker, vergeleken met de Hayward is-ie in ieder geval een stukje lichter: 2,4 kilo om precies te zijn. Bovendien werkt dit model van Kokido op zowel opbouw als inbouw zwembaden en op verschillende soort oppervlakken. Denk daarbij aan vinyl, polyester maar ook op betontegel. Verder beschikt-ie over een watersensor, magnetische schakelaar, LED-batterij indicator en ook niet vervelend: afvalbeheer zonder tas. Een groot nadeel is wel dat-ie wordt afgeraden voor de grotere zwembaden en of zwemvijvers: dan is het toch beter om een ander model uit te zoeken.

 

5. BWT D300

De D300 van BWT is een zwembadrobot die concurreert met de eerdergenoemde Zodiac en Dolphin. Niet alleen qua prijs, maar ook qua grootte, gewicht en inhoud. Deze BWT wordt aangeraden voor zwembaden tot ongeveer honderd vierkante meter, en doet er gemiddeld zo’n twee uur over om het zwembad in z’n geheel schoon te krijgen. Er zijn namelijk twee programma’s: eentje van anderhalf uur, en eentje van tweeënhalf uur. Dit model is zeer efficiënt en energiezuinig, heeft een verstelbaar handvat en zelfs een veiligheidssysteem. Bovendien beschikt het over een kabel van 23 meter, waardoor je zelden tekort komt bij het uitrollen. Het belangrijkste is misschien nog wel de slimme navigatie, waardoor deze robot bijna volledig autonoom z’n werk kan doen terwijl jij op je gemak in de tuin zit. Goed om te weten: BWT heeft ook een hoop vergelijkbare alternatieven in iets andere prijsklassen, waardoor er altijd wel een bij jouw wensen past.

 

6. Dolphin Poolstyle E10

Waar de eerste Dolphin (de Wave 100) in deze lijst in het hogere prijssegment terug te vinden is, is de Poolstyle E10 een goedkope optie van het bekende merk.

 

7. Zodiac CNX 20

De CNX van Zodiac is een nieuw model, en dus niet uit de bekende lijn van Vortex. Toch is ook dit model weer een zeer goede zwembadrobot.

 

8. Interline King Crab 5210

Interline is een merk dat je nog niet bent tegengekomen, maar de King Crab 5210 (wat een naam!) is een zeer capabele zwembadrobot.

 

9. Kokido Delta 200

De Delta 200 van Kokido is vergelijkbaar met de Manga: een goede zwembadrobot die te koop is  voor een relatief lage prijs.

 

10. Bestway Raptor

Nog een merk dat we nog niet genoemd hebben: Bestway. Deze Raptor is een perfecte optie voor het middensegment.

 

Koopgids

Nu je al die modellen van verschillende merken hebt gezien, denk je misschien alsnog: dit is wel een hoop informatie en er is toch wat te veel keuze om meteen een favoriet aan te wijzen. Dan hebben we slecht nieuws: buiten deze tien modellen is er namelijk nog veel meer keuze. Gelukkig hebben we ook goed nieuws. Wij stellen namelijk een koopgids voor je op met dingen waar je op kunt letten voordat je definitief de knoop gaat doorhakken over je nieuwe zwembadrobot.

De dingen waar we het over gaan hebben zijn:

  • Prijs kwaliteit verhouding
  • Gewicht
  • Functie, type en programma
  • Systeem en werkwijze

 

Prijs kwaliteit verhouding

Oké, dit is misschien niet een specificatie die bij ieder model zelf terug te vinden is. Het is natuurlijk vooral iets persoonlijks. De vraag is vooral: hoe veel geld ben jij bereid uit te geven aan je nieuwe zwembadrobot. Zoals bij veel technische snufjes en vormen van robotica is het nu eenmaal zo dat naarmate je meer gaat betalen, je een betere kwaliteit in huis haalt. Maar dat betekent niet perse dat een minder duur model meteen géén kwaliteit heeft. Toch is het goed eens te bedenken of je meteen duizenden euro’s uit wil geven, of eerst wil kijken of zo’n apparaat überhaupt voor je werkt. Heb je een groot zwembad? Zwem je er veel in? Hoe schoon wil je het water nu eigenlijk hebben? Dat zijn vragen die je jezelf eigenlijk zou moeten stellen voordat je gaat investeren in een robotzwembad. Als je die vragen als eerst kunt beantwoorden, kun je daarnaar specifiek gaan kijken welke functies het best bij jou passen.

 

Gewicht

We noemen dit kopje gewicht, maar het zou ook ‘grootte’ kunnen heten. In de wereld van zwembadrobotica vinden we namelijk enorme bakbeesten van robots, maar ook kleine apparaten die je zo van her naar der kunt tillen. Een aantal van de beste overall modellen wegen rond de zeven en de veertien kilo. Dat is dus een gewicht dat voor veel mensen nog makkelijk te handelen is. Je hebt ook enorme zware apparaten, denk daarbij aan robots van over de honderd kilo. Geloof ons, het is best een gedoe om die in en uit het water te halen. Aan de andere kant hebben die robots een fantastisch vermogen, dus het loont wel. Ook zijn er hele kleine zwembadrobots met weinig vermogen, die soms wel zo weinig als 2 of 3 kilo wegen. De grote vraag bij de gewichts (of grootte) kwestie is: heb je de ruimte voor een groot apparaat? En aan de andere kant: kan zo’n lichtgewicht jouw reuze zwembad wel aan?

 

Functie, type en programma

De functie van een zwembadrobot is heel belangrijk. Die geeft namelijk aan of de robot schoon kan maken op bodem, wand en waterlijn. Niet alle robots kunnen dat: vaak is het zo dat hoe duurder de robots worden, hoe completer ze zijn. Wil jij je zwembad dus optimaal schoon krijgen en houden, is het goed om in de gaten te houden dat-ie alle drie die functies heeft. Daarnaast beschikken verschillende modellen over verschillende programma’s. Sommige hebben er meer, waardoor je zelf kunt instellen hoe en hoe lang je je zwembad wil reinigen, maar sommige robots hebben ook maar één stand. Let op: als die ene stand niet aansluit bij jouw zwembad of zwemvijver, heb je dus niet zo heel veel aan je robot. Ook is het daarbij goed om naar het type te kijken waar de robot z’n werk bij kan doen. Je hebt bovengrondse zwembaden, half-ingegraven zwembaden, volledig ingegraven zwembaden en ga zo nog maar even door. Vergeet niet te denken aan wat voor zwembad je dus in huis hebt!

 

Systeem en werkwijze

Het is zeker niet onbelangrijk om te kijken naar het systeem en de werkwijze van de robot die je op het oog hebt. Met het systeem bedoelen we de software van de robot. Sommige zijn redelijk tot heel ingewikkeld, andere zet je in het water en ze doen hun ding. Bovendien zijn sommige robots bestuurbaar met een app, wat leuk is voor techliefhebbers, maar niet altijd even praktisch is. Werkt-ie op Bluetooth, heeft-ie een timer? Ook het navigatiesysteem verschilt per model. Verschillende merken hebben hun eigen systeem om te navigeren ontwikkeld, en dat is dan vaak ook het systeem dat je in verschillende modellen tegenkomt. Autonome robots hebben vaak een navigatiesysteem dat ervoor zorg dat-ie uit zichzelf obstakels en dergelijke ontwijkt, maar goedkopere modellen hebben niet altijd zo’n systeem. Vervelend: dan kun je zelf dus je robot gaan verplaatsen wanneer er iets in de weg staat of ligt.

Robbie de Robot

Uitgelicht

Gerelateerde artikelen

Top 10: beste robotmaaiers

Top 10: beste robotmaaiers

Het is weer tijd voor een nieuwe top 10 van Robotassistent. Dit keer gaan we op zoek naar de beste robotmaaiers van 2021. Of het nu gaat om grote tuinen of om kleine gazons: er zijn een hoop verschillende aspecten waar je naar moet kijken bij het uitzoeken van de...

Top 10: beste robotstofzuigers tegen dierenharen

Top 10: beste robotstofzuigers tegen dierenharen

Huisdieren en stofzuigen gaan hand in hand. Heb jij een dier in huis? Dat betekent flink meer stofzuigen dan een huishouden zónder huisdier. Maar wist je dat er ook robotstofzuigers zijn die gespecialiseerd zijn in het verwijderen van dierenharen? Van kattenharen tot...

Top 10: dit zijn de beste robot stofzuigers met dweilfunctie

Top 10: dit zijn de beste robot stofzuigers met dweilfunctie

Als je op zoek bent naar een nieuwe robot stofzuiger met dweilfunctie is er keuze genoeg. Fijn, want je kunt al je wensen naast elkaar leggen en de modellen met elkaar vergelijken. Een probleempje: het zijn er zóveel dat het weleens zo zou kunnen zijn dat je door de...