Husqvarna 105 robotmaaier review

Geschreven door Robbie de Robot

18 november 2020

Husqvarna 105 robotmaaier

Je kunt het Zweedse merk Husqvarna kennen van bladblazers en kettingzagen, maar het is ook een bekende naam onder robotmaaiers. De Husqvarna 105 robotmaaier zit qua prijs in het middensegment en wordt geroemd om z’n goede prijs/kwaliteitverhouding. Reden genoeg voor ons om ‘m eens onder de loep te nemen en een review te schrijven over de robotmaaier Husqvarna Automower 105. We bekijken de specificaties, checken de voor- en nadelen en komen met een conclusie over dit model.

Algemeen

Deze compacte en stijlvolle vierde generatie Automower van Husqvarna is geschikt voor kleine tot middengrote gazons tot 600 vierkante meter. Doordat-ie zo licht (nog geen 7 kilo) en relatief klein (25 x 51 x 55 cm) is, kun je de robotmaaier Husqvarna 105 zo oppakken en verplaatsen naar een ander deel van de tuin. De maaier voor een groot deel autonoom, wat inhoudt dat je er bijna geen omkijken naar hebt. Wanneer het apparaat leeg is, weet-ie zelf het laadstation te vinden om de accu weer volledig op te laden. Het display is eenvoudig, net als de functies van dit model. Een echte allrounder dus als het gaat om robotmaaiers, en met een merk als Husqvarna kun je uitgaan van een hoge kwaliteit.

Accu

Laten we beginnen met het vermogen van je nieuwe hulpje in de tuin. De accu van de Husqvarna 105 robotmaaier betreft een lithiumbatterij van 18 volt met 2.1 Ah. Volledig opgeladen gaat die batterij zo’n 70 minuten mee, voordat de robotmaaier zichzelf weer oplaadt in het oplaadstation. Het volladen duurt 50 minuten. Onder ideale omstandigheden kan deze robotmaaier een gazon tot 600 vierkante meter onderhouden, maar de aangeraden maximale grootte ligt rond de 500 vierkante meter. Veel stroom verbruikt deze robotmaaier van Husqvarna niet: het verbruik ligt rond de 5 kWH per maand. Dit maakt het bijzonder economisch en efficiënt tegelijk.

Werkwijze

Deze Husqvarna 105 gaat te werk met drie ronddraaiende messen aan een roterende schijf, zoals de meeste modellen van de Zweedse fabrikant te werk gaan. De mesjes bewegen vrijuit en naar binnen als ze in contact komen met een voorwerp. Dit voorkomt schade aan de mesjes. De motoren zijn borstelloos, wat kortweg inhoudt dat er minder slijtage – en dus minder onderhoud –  zal plaatsvinden. Ook zorgt dat ervoor dat er minder geluid is, en daarmee komen we meteen terecht bij een van de grote voordelen van dit model: hij is namelijk muisstil. Met een maximaal geluidsniveau van 61 dB scoort de Husqvarna 105 heel hoog onder de robotmaaiers. Als klap op de vuurpijl laat deze maaier ook geen sporen in het gras na. Dat komt door het vrije bewegingspatroon.

Breedte en hoogte

De maaibreedte van het apparaat is 17 centimeter en daar valt niet aan te veranderen. Wat wel verzetbaar is, is de maaihoogte. De minimale hoogte ligt namelijk op 20 millimeter en die valt te verstellen tot 50 millimeter. Ingewikkeld is dat niet: aan de hand van de knop bovenop de robot kun je makkelijk switchen tussen de verschillende hoogtes. Dit model is klein en compact, maar heeft brede wielen voor extra grip. Hierdoor kan de robot hellingen tot wel 25 procent aan. Ook oneffenheden in je gazon zijn dankzij deze wielen helemaal geen probleem.

Weerbestendig

Ook niet onbelangrijk bij het uitzoeken van een nieuwe robotmaaier: de weerbestendigheid. Bij de Husqvarna zit dat wel snor. De weerbestendige behuizing van het apparaat beschermt alle belangrijke onderdelen van de robot tegen regen, grasresten en stof. Je kunt deze maaier dus ook inzetten onder slechte weersomstandigheden en hij zal gewoon z’n werk doen zoals altijd.

Veiligheid

Een belangrijk punt bij robotmaaiers is de veiligheid en ook bij de Husqvarna 105 staat die hoog in het vaandel. Dit model heeft verschillende systemen om te voorkomen dat jij of anderen risico wanneer het bezig is met je gazon. Zo zijn er bijvoorbeeld sensoren waardoor de messen meteen stil komen te staan als de robotmaaier kantelt of wordt opgetild. De maaimessen komen bovendien niet buiten de behuizing van het apparaat, waardoor er al een deel van het risico wordt ingeperkt. Daarbij herkent het obstakels en past het de snelheid daaraan aan. Komt het toch in aanraking met een object, verandert-ie gewoon van route.

Beveiliging

Naast veiligheid voor mensen en dieren, wil je natuurlijk ook dat je robotmaaier zelf veilig is. Voor diefstal bijvoorbeeld, want terwijl je Husqvarna 105 de hele dag aan het zwoegen is, kijk jij natuurlijk niet altijd toe. Goed nieuws: dit model heeft namelijk een anti-diefstal alarm met persoonlijke pincode. Op die manier hebben andere mensen er dus vrij weinig aan zonder laadstation. Mocht de maaier dus met een lege batterij komen te staan, kun je het alarm alleen uitzetten met de pincode.

Conclusie

Bij de robotmaaier Husqvarna 105 krijg je waar voor je geld. Hij is gebruiksvriendelijk met weinig poespas. Voor de nieuwste technische snufjes moet je toch echt op zoek naar een ander model, maar voor een betrouwbare, duurzame en betaalbare robotmaaier ben je aan het juiste adres. Deze Automower is compact, licht en adaptief. Een fijne bijkomstigheid is dat het apparaat laag in de decibellen zit: met een maximaal geluidsniveau van 61 dB heb je niet het idee dat je gazon constant volledig omgeploegd wordt. Doordat deze maaier voor een groot deel autonoom is en zichzelf dus ook oplaadt wanneer het bijna leeg is, hoef je je nieuwe tuinhulp vrijwel nooit te assisteren. Tel daar bij op dat-ie weerbestendig is en dus inzetbaar in allerlei weersomstandigheden. Dit alles bij elkaar maakt het dus een robotmaaier zoals een robotmaaier bedoeld is.

Specificaties

Maaikenmerken

Gazonoppervlakte: 600m²
Maaibreedte: 17 cm
Mulchfunctie: Ja

Technische specificaties

Diefstalbeveiliging: Ja
Regensensor: Nee
Dockingstation: Ja

Overige kenmerken

Bediening via mobiele app: Nee
Gewicht: 6.7 kg
Product gewicht: 6.7 kg
Product afmetingen: 25 x 51 x 55 cm

Overig: de Husqvarna 105 Automower wordt geleverd zonder begrenzingsdraad en pennen

 

Husqvarna Automower 105 Robotmaaier, ideale robotmaaier voor oppervlakken tot 600 m2

Buy now
amazon.nl

Features

  • Merk: Husqvarna
  • Modelnummer: 967 62 23-12
  • Productafmetingen: 89 x 49 x 38.99 cm; 8 kg
  • Automatische uitschakeling: Nee
  • Fabrikant: Husqvarna
  • Fabrikantreferentie: 967 62 23-12

Description

  • Automower Husqvarna 105 Robotmaaier

Robbie de Robot

Uitgelicht

Gerelateerde artikelen

No Results Found

The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.