Husqvarna 310 robotmaaier review

Geschreven door Robbie de Robot

19 januari 2021

Husqvarna 310

Husqvarna. Wellicht ken je het Zweedse merk van andere apparatuur zoals kettingzagen of bladblazers, maar ook onder de robotmaaiers is het een vooraanstaand merk. Husqvarna staat erom bekend dat het goede kwaliteit levert in maairobots, en dat in verschillende segmenten. Zo heb je bijvoorbeeld de 105, waarover we ook een review schreven, voor een relatief lage prijs. De review die je nu bekijkt gaat over de Husqvarna 310, een model uit het hoge segment. Niet goedkoop dus, maar daar krijg je wel veel voor terug. We bekijken de specificaties, checken de voor- en nadelen en komen met een conclusie over dit model.

Algemeen

De Husqvarna 310 is een maairobot die gazonnen tot 1000 vierkante meter zorgvuldig maait. Hellingen zijn geen probleem: dit model kan namelijk tot 40% omhoog en dus ook naar beneden maaien. Het beschikt over overzichtelijke maaipatronen waarbij je zelf kunt instellen hoe hoog je het gazon precies wil hebben. Bovendien is de Husqvarna 310 heel zuinig: het functioneert al optimaal op slechts 25W. Ook keert de maaier zelf terug naar het opalaadstation wanneer de batterij bijna leeg is, heeft het sensoren om objecten te ontwijken en zijn regen of andere afwijkende weersomstandigheden geen probleem. Als klap op de vuurpijl laat deze maaier ook geen sporen in het gras na. Dat komt door het vrije bewegingspatroon.

 

Accu

De accu van de Husqvarna 310 robotmaaier betreft een lithiumbatterij van 18 volt met 2.1 Ah. Volledig opgeladen gaat die ongeveer een uur mee. Batterij bijna leeg? Geen probleem. Dit model weet namelijk de weg naar het oplaadstation moeiteloos te vinden. Je kunt dus rustig je maaier de hele dag z’n gang laten gaan op jouw gazon zonder dat je er omkijken naar hebt. Naar de energierekening heb je ook maar weinig omkijken: dit model is namelijk zeer zuinig en draait al op volle toeren met 25W. Sterker nog, je kunt daar een gazon tot 1000 vierkante meter mee onderhouden. Door deze efficiëntie is dit model na aanschaf dus echt een economisch verantwoorde keuze.

 

Werkwijze

De 310 van Husqvarna maakt gebruik van messen van C-staal. Die zijn naast ontzettend scherp meer dan stevig en gemonteerd op een even zo stevig maaischijfsysteem. De uitstekende messen zijn een van de voornaamste redenen dat de robot zo zuinig maait. De manier van werken is een bijzondere bij dit model. Het maait je gazon namelijk niet meteen kort, maar haalt er telkens weer een stukje van af, waardoor het er altijd verzorgd en gezond uitziet. Smaken verschillen natuurlijk, en ook daar springen de Zweedse makers van deze maaier op in. Je kunt de maaihoogte namelijk eenvoudig aanpassen, variërend van 20 tot 60 mm. Ben jij echt een tech liefhebber? Dan vind je het zeker leuk om te lezen dat je deze robot vanuit je luie stoel kunt besturen met een app!

 

Geluid

Een van de grootste pluspunten van deze robot is zonder twijfel de geruisloosheid van de werkzaamheden. Waar veel goedkopere modellen vaak een hoop geluid maken bij het maaien van je gazon, is deze Husqvarna 310 muisstil. Met een maximum van 60dB behoort het zonder twijfel tot een van de stilste modellen van Husqvarna en de markt in z’n geheel. Perfect voor wanneer je in de zomer in de tuin zit en je de robot gewoon door wil laten maaien. 

 

Weerbestendig

Allemaal leuk en aardig zo’n goed-weer-maaier, maar in Nederland moet je robot natuurlijk wel tegen alle weersomstandigheden bestendig zijn. Geen probleem: De Husqvarna 310 kan zelfs in de stromende regen blijven maaien. Dat komt namelijk omdat alle componenten aan de machine, die een risico zouden lopen bij slecht weer, zo goed beschermd zijn in het ‘harnas’ dat ze compleet veilig liggen. Zo heb je dus ook in die regenachtige maanden gewoon een perfect gemaaid gazon.

 

Veiligheid

Eerder schreven we al over de robuuste en vooral zeer scherpe messen van deze robot. Dat heeft een hoop voordelen, maar laten we ook niet vergeten dat het best gevaarlijk kan zijn. Mensen die veel films kijken, zullen bij de combinatie robots met messen al even een schietgebedje slaan, maar over de Husqvarna 310 zullen geen horrorverhalen geschreven worden. Deze robot heeft namelijk een sensor die meteen doorheeft dat-ie kantelt of door iets of iemand wordt opgetild. Het apparaat stopt onmiddellijk, evenals de messen, waardoor je bijna geen risico loopt op een verwonding.

 

Beveiliging

Naast veiligheid voor de gebruiker zelf, beschikt het apparaat ook over de nodige beveiligingsmaatregelen. Dat zit zo: je moet er natuurlijk niet aan denken dat jij net een gloednieuwe Husqvarna 310 in de tuin hebt rondrijden en dat iemand denkt: die wil ik ook. Omdat het apparaat meteen stopt wanneer iemand het oppakt, is het in theorie natuurlijk een makkelijk doelwit voor een kwaadwillend persoon. Maar daar is iets op bedacht. Er zit namelijk een heus pincodesysteem bij de robot, waardoor het net als een telefoon of tablet nutteloos is zonder de juiste code. Je kunt ‘m dus zelfs door laten maaien wanneer je zelf niet thuis bent!

 

Conclusie

De Husqvarna 310 is zonder twijfel een van de betere robotmaaiers die er op dit moment te verkrijgen is voor grote gazons. Met een ‘bereik’ van 1000 vierkante meter is het een betrouwbare en efficiënte optie voor bijna iedere consument. Een van de grote voordelen is het minimale geluid dat dit model maakt. Met een maximum van 60 dB kun je de robot ook in de zomer, wanneer je zelf buiten zit, gewoon rustig door laten maaien zonder dat je met iemand kunt praten. De robotmaaier is handig te besturen vanuit je luie stoel, laat geen sporen achter en is bijna volledig autonoom. Dat wil zeggen dat de robot wanneer-ie bijna leeg is uit zichzelf terugkeert naar het oplaadstation. Je kunt dus zelfs van huis en je robot door laten maaien zonder dat je je ergens zorgen om hoeft te maken. Zelfs om de veiligheid en beveiliging hoeft dat niet. De messen stoppen namelijk met draaien zodra er iets in de buurt komt en er is een pincodesysteem zodat de robot beveiligd is tegen diefstal.

Robbie de Robot

Uitgelicht

Gerelateerde artikelen

No Results Found

The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.