Of je nu meer sfeer wilt creëren, het pad naar je voordeur beter zichtbaar wilt maken of inbrekers wilt afschrikken; slimme buitenverlichting is in al deze gevallen de beste keuze. Met slimme buitenverlichting bestuur je je tuinverlichting op afstand of maak je scenario’s om ze automatisch in en uit te schakelen. Maar hoe kies je de beste slimme buitenverlichting? Ga je bijvoorbeeld voor Zigbee buitenverlichting? Of toch voor smart tuinverlichting op WiFi? In dit artikel vertellen we je precies waar je op moet letten om de beste slimme buitenverlichting voor jouw huis en tuin te vinden. Ook hebben we onze eigen favorieten voor je verzameld in een top 10.
De 3 beste soorten slimme buitenverlichting van 2024
Het Philips Hue Outdoor Lily Prikspot starterspakket is volgens ons de beste slimme buitenverlichting van dit moment. Deze set bestaat uit 3 slimme spots voor buiten. Je kunt ze zowel in de aarde steken – met de bijgeleverde grondpennen – als aan de muur bevestigen met schroeven. Je kunt waar ook in je tuin de gewenste sfeer creëren door zelf eenvoudig de kleur van het licht te kiezen in de app of met de afstandsbediening. Om de slimme buitenverlichting te gebruiken en koppelen heb je de Philips Hue Bridge nodig. Het systeem communiceert via Zigbee en reageert heel snel. Door meerdere Philips Hue buitenlampen te plaatsen, creëer je een mesh netwerk. Dit houdt in dat elke slimme buitenlamp het signaal versterkt, zodat je lampen verder van het basisstation af kunt hangen.
Bestel het Philips Hue Outdoor Lily Prikspot starterspakket bij deze vertrouwde webshops:
Ook de Philips Hue Outdoor Schijnwerper is een interessant product als je op zoek bent naar de beste slimme buitenverlichting. Je bevestigt deze slimme buitenlamp aan de wand op plekken waar je veel licht nodig hebt. Vaak is dit bij de voor- of achterdeur of op een looproute. Door de Philips Hue bewegingssensor voor outdoor toe te voegen, kun je hem ook aan laten gaan wanneer er beweging wordt gedetecteerd. Daarnaast kun je de slimme buitenverlichting van Philips Hue bedienen op je smartphone of tablet. Ook kun je in de app scènes maken, zodat de slimme buitenlamp aangaat als je in de buurt bent of wanneer de zon ondergaat. Je kunt timers instellen en je kunt altijd in de app zien of er nog lampen aan staan. Verder kun je de slimme buitenlamp bedienen met binnenschakelaars of met spraak na het koppelen van Google Home, Amazon Alexa of Apple HomeKit.
Bestel de Philips Hue Outdoor Schijnwerper bij deze vertrouwde webshops:
Een andere goede optie is de slimme Innr buitenverlichting. Deze smart verlichting voor buiten is draadloos te besturen en in te stellen. Met een los verkrijgbare bridge kun je tot wel 30 slimme Zigbee lampen koppelen en zo een mesh netwerk creëren door je hele tuin. Je kunt de slimme Innr buitenverlichting dimmen, van kleur veranderen en programmeren. Zo kun je de slimme buitenverlichting aan laten gaan wanneer de zon ondergaat of wanneer je in thuiskomt uit je werk. Ook kun je een timer instellen of een scène maken. Doordat de slimme Innr buitenverlichting Zigbee gebruikt als protocol kun je hem met verschillende bridges en andere slimme verlichting koppelen. Tot slot bestaat deze set uit 3 slimme Innr buitenlampen, maar kun je hem nog uitbreiden met 2 extra lampen.
Bestel de Innr buitenverlichting bij deze vertrouwde webshops:
Waarom slimme buitenverlichting
Slimme buitenverlichting heeft allerlei voordelen. In de eerste plaats geeft buitenverlichting natuurlijk sfeer en maakt het je leefomgeving veiliger. Het voordeel van slimme buitenverlichting is de uitgebreide mogelijkheid van de lampen te programmeren en te koppelen. Zo kun je smart buitenverlichting automatisch laten inschakelen wanneer de zon ondergaat of wanneer je thuiskomt uit je werk. Je kunt met sensoren werken of met geofencing. In combinatie met een goede smart bridge zijn de mogelijkheden oneindig.
Waar je op moet letten om de beste slimme buitenverlichting te kopen
Om de beste slimme buitenverlichting voor jouw huis en tuin te vinden, raden we je aan om op een aantal zaken te letten. Zo is het soort smart buitenverlichting van belang, maar ook beschikbare bridges, waterdichtheid en compatibiliteit met smart home platforms en controllers. Hieronder vertellen we je precies waar je op moet letten om de beste slimme buitenverlichting te vinden.
Soort slimme buitenverlichting
In de eerste plaats is het belangrijk om te bedenken wat voor soort slimme buitenverlichting je zoekt. Zoek je bijvoorbeeld slimme spots om je tuin sfeervol te verlichten, dan zijn de Philips Hue Outdoor Lily Prikspots een goede keuze. Zoek je een smart buitenverlichting om een pad te verlichten, dan zijn sokkellampen of fakkels, zoals de … ideaal. Voor verlichting bij de voordeur, achterdeur of bij de containers is een wandlamp of schijnwerper – zoals de Philips Hue Outdoor Welcome Floodlight Schijnwerper – juist het meest praktisch.
Bridge
Let er tijdens je zoektocht naar de beste slimme buitenverlichting ook op of je een bridge of smart hub nodig hebt en zo ja, welke. Met welke bridge de slimme buitenlampen van jouw keuze compatibel zijn, heeft te maken met het protocol dat ze gebruiken om te communiceren. Dit kan WiFi of Bluetooth zijn, maar veel slimme buitenlampen maken gebruik van het snelle en energiezuinige Zigbee protocol. Het voordeel van een bridge is de mogelijkheid om een mesh netwerk te creëren. Elke slimme lamp die je koppelt, breidt het netwerk uit en zorgt ervoor dat de volgende slimme buitenlamp weer iets verder weg kan hangen. Hierdoor kun je ook slimme verlichting achterin je tuin plaatsen en op andere plaatsen waar je geen WiFi-signaal hebt. Goede Zigbee buitenverlichting zijn bijvoorbeeld lampen uit de Philips Hue serie en Innr buitenverlichting.
Waterdichtheid
Heel belangrijk bij het vinden van de beste slimme buitenverlichting is de waterdichtheid. In ons regenachtige koude kikkerlandje voorkom je niet dat je slimme buitenlampen een keer nat worden en het zou zonde zijn als ze meteen stuk zijn. De waterdichtheid van smart tuinverlichting wordt doorgaans aangegeven met een IPXX code. Het eerste getal staat voor de stofdichtheid, het tweede getal voor de waterdichtheid. Een slimme buitenlamp met IP44 – zoals de Philips Hue Outdoor Welcome Floodlight Schijnwerper – is spatwaterdicht en geschikt om op een beschutte plaats te hangen. Een smart buitenlamp met IP67 codering – zoals de Innr slimme buitenverlichting Zigbee – kan volledig onbeschut worden geplaatst.
Smart home platform
Als je een specifiek smart home platform gebruikt, is het ook verstandig om tijdens je zoektocht naar de beste slimme buitenverlichting aandacht te besteden aan de compatibiliteit hiermee. Door je slimme buitenverlichting te koppelen met een smart home platform, zoals Google Assistant of Amazon Alexa, kun je de smart buitenverlichting namelijk ook aansturen met spraak.
Samenvatting
Wat de beste slimme buitenverlichting is voor jouw tuin, hangt van een een aantal dingen af. In de eerste plaats is het afhankelijk van het soort smart buitenverlichting dat je zoekt. Wil je spotjes, een prikkabel, lichtsnoer, schijnwerper of sokkellamp bijvoorbeeld? Daarnaast is het belangrijk om na te denken over een smart home platform en de koppeling met een bridge. Daarbij heeft Zigbee buitenverlichting verschillende voordelen, zoals de mogelijkheid om een mesh netwerk te creëren. We hopen dat je na het lezen van dit artikel de beste slimme buitenverlichting hebt gevonden.