Problemen met Google Chromecast? Chromecast resetten, installeren en andere oplossingen

Met een Chromecast kun je vanaf je telefoon of tablet beelden naar je televisie of monitor casten. Maar dan moet hij het natuurlijk wel doen. Hoewel de Chromecast een fantastische uitvinding is en we je zeker aanraden er een aan te schaffen als je er nog geen hebt, komt het weleens voor dat de Chromecast niet reageert of dat je geen verbinding kunt maken. Heel vervelend als je jezelf net met een bak popcorn onder een dekentje op de bank hebt geïnstalleerd. Gelukkig kun je de problemen in de meeste gevallen oplossen door de Chromecast te resetten. In dit artikel vertellen we je hoe je je Google Chromecast kunt resetten, hoe je hem (opnieuw) kunt instellen én welke andere mogelijke oplossingen er zijn. Soms is het namelijk helemaal niet nodig om je Chromecast te resetten en kun je zonder reset je favoriete serie of film starten.

Wat is Google Chromecast en hoe werkt het?

Een Google Chromecast is een klein apparaatje waarmee je elke TV of monitor met een HDMI aansluiting omtovert tot smart TV. Hierdoor kan je via je smartphone met het beeldscherm communiceren en is het mogelijk om video’s vanaf je smartphone naar het je TV of monitor te casten. Zo kun je Netflix kijken op je tv, maar bijvoorbeeld ook Videoland of Youtube. 

Er zijn heel veel apps waarmee je kunt casten. Als je op hetzelfde netwerk zit als de Chromecast krijg je automatisch het symbooltje te zien voor casten. Als je hierop klikt, kun je kiezen op welk scherm je wilt afspelen. Het is overigens ook mogelijk om je hele beeldscherm te casten. Zo hoeven anderen niet over je schouder mee te kijken als je iets op je scherm wilt laten zien en kun je bijvoorbeeld je vakantiefoto’s op een groot scherm laten zien aan je visite. Het leuke is dat je enkel de Chromecast hoeft te kopen en verder geen abonnementskosten of andere terugkerende kosten hebt.

Welke Chromecasts zijn er te koop?

De Google Chromecast gaat al een tijdje mee en er zijn dan ook al verschillende versies voorbij gekomen. Op dit moment wordt de Google Chromecast 3 verkocht én is het mogelijk om een Google Chromecast met Google TV te kopen.

Stel Laagste Prijs Melding In
×
Breng mij op de hoogte, wanneer de prijs daalt
Stel Notificatie voor Product in: Google Chromecast 3 Smart - TV-dongle - Full HD / Zwart - €85,95
Prijsgeschiedenis
×
Prijsgeschiedenis voor Google Chromecast 3 Smart - TV-dongle - Full HD / Zwart
Laatste updates:
 • €85,95 - 15 mei 2024
 • €57,99 - 14 april 2024
 • €55,00 - 9 april 2024
 • €58,00 - 7 maart 2024
 • €50,00 - 5 maart 2024
 • €58,00 - 2 maart 2024
 • €57,21 - 29 februari 2024
 • €57,29 - 28 februari 2024
Sinds: 18 januari 2024
 • Hoogste prijs: €85,95 - 15 mei 2024
 • Laagste prijs: €50,00 - 19 januari 2024
Stel Laagste Prijs Melding In
×
Breng mij op de hoogte, wanneer de prijs daalt
Stel Notificatie voor Product in: Google Chromecast met Google TV, wit - €49,90
Prijsgeschiedenis
×
Prijsgeschiedenis voor Google Chromecast met Google TV, wit
Laatste updates:
 • €49,90 - 8 juli 2024
 • €64,00 - 4 juli 2024
 • €62,95 - 3 juli 2024
 • €62,63 - 2 juli 2024
 • €69,90 - 11 juni 2024
 • €57,99 - 20 mei 2024
 • €69,90 - 1 mei 2024
Sinds: 1 mei 2024
 • Hoogste prijs: €69,90 - 1 mei 2024
 • Laagste prijs: €49,90 - 8 juli 2024
Stel Laagste Prijs Melding In
×
Breng mij op de hoogte, wanneer de prijs daalt
Stel Notificatie voor Product in: Google Chromecast Digitaler Multimedia-Receiver mit Google TV - €49,90
Prijsgeschiedenis
×
Prijsgeschiedenis voor Google Chromecast Digitaler Multimedia-Receiver mit Google TV
Laatste updates:
 • €49,90 - 8 juli 2024
 • €64,00 - 5 juli 2024
 • €62,95 - 3 juli 2024
 • €62,63 - 2 juli 2024
 • €69,90 - 11 juni 2024
 • €57,99 - 20 mei 2024
 • €69,90 - 18 april 2024
 • €68,99 - 15 april 2024
Sinds: 23 januari 2024
 • Hoogste prijs: €69,90 - 2 februari 2024
 • Laagste prijs: €49,90 - 8 juli 2024

Chromecast installeren

Het installeren van een Chromecast is heel eenvoudig. Je hebt uiteraard een Chromecast nodig en daarnaast een TV of beeldscherm met HDMI poort.

 1. Plug de Chromecast in een HDMI poort van de TV of het beeldscherm waarop je hem wilt gebruiken.
 2. Aan de andere kant van je Chromecast steek je een kabel voor de stroomtoevoer. Deze kun je met USB in je beeldscherm steken, maar je kunt hem ook van stroom voorzien met een stekker in het stopcontact.
 3. Zet zowel je TV als de Chromecast aan en zorg ervoor dat je TV op het juiste HDMI kanaal staat. Als het goed is, zie je nu een beeldscherm met Google Chromecast.
 4. Volg de stappen en zorg ervoor dat je je WiFi wachtwoord bij de hand hebt, deze moet je invullen.
 5. Op je smartphone kun je de Google Home app installeren en koppelen met de Chromecast.

Waarom Chromecast resetten?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je je Google Chromecast wilt resetten of terug wilt zetten naar fabrieksinstellingen. Misschien loop je tegen problemen aan met verbinden, heb je ineens heel slecht beeld of kan je niet meer communiceren met je Chromecast. Ook als je iets veranderd hebt aan je WiFi netwerk of je wilt je Chromecast met een ander netwerk verbinden, kan het handig (of nodig) zijn om je Chromecast te resetten. Gelukkig is het resetten niet moeilijk en zijn veel problemen daarna opgelost.

Overigens is het niet altijd nodig om je Chromecast meteen te resetten. Voordat je je Chromecast reset, kun je een aantal andere dingen doen en controleren. 

 1. Zorg ervoor dat je TV op de juiste zender staat. Hij moet op de zender staan die hoort bij de HDMI poort waarop hij is aangesloten. Als je niet zeker weet welke dit is, kun je alle HDMI zenders even langsgaan.
 2. Zorg ervoor dat de Chromecast en je smartphone op hetzelfde WiFi netwerk zitten.
 3. Soms helpt het ook om even weg te zappen en opnieuw naar het juiste HDMI kanaal te gaan.
 4. Soms is het ook voldoende om de Chromecast even uit te zetten, even te wachten en opnieuw aan te sluiten.
 5. Het kan ook zijn dat je USB kabel niet goed werkt, probeer een andere kabel.

Google Chromecast resetten

Als voorgaande oplossingen niet hebben gewerkt, kun je je Google Chromecast resetten. Dit kun je op twee verschillende manieren doen. Hieronder leggen we beide methoden uit. Het maakt in principe niet uit of je een Google Chromecast 1, 2 of 3 hebt. De reset van de Chromecast werkt voor alle versies hetzelfde.

Optie 1: knop op de Chromecast zelf

De eerste optie voor het resetten van je Chromecast is door een knopje op de Chromecast zelf in te drukken. Dit knopje zit meteen naast de USB poort. Druk op dit knopje en hou hem zo’n 25 seconden ingedrukt óf totdat er een lampje begint te knipperen. Verwijder de USB kabel en wacht een aantal seconden voor je hem er weer inplugt. Het resetten van je Chromecast is klaar. Je kunt hem nu opnieuw instellen.

Optie 2: via de Google Home app

De tweede optie voor het resetten van je Chromecast is met behulp van de Google Home app. Zorg ervoor dat je de app geopend hebt op je smartphone of tablet. Rechts onderin je scherm vind je een knopje waarmee je naar je account gaat; dit icoontje lijkt op een poppetje. Als je hierop klikt, zie je met hoeveel apparaten in huis je verbinding hebt.

Klik op het apparaat dat je wilt resetten en ga vervolgens naar instellingen door op de 3 puntjes rechtsboven te klikken. Hier vind je de optie om de Chromecast te resetten. Klik hierop en bevestig dat je de Chromecast wilt resetten. Je kunt de Chromecast nu weer opnieuw installeren.

FAQ

Hoe verbind ik mijn Chromecast met een ander WiFi netwerk?

Om je Chromecast met een ander WiFi netwerk te verbinden, kun je hem het beste resetten. Dit kun je op beide manieren doen die in dit artikel besproken worden. Zodra de Chromecast gereset is, kun je hem opnieuw instellen. Hierbij kun je meteen kiezen voor het nieuwe WiFi netwerk. Meer hoef je niet te doen!

Waarom kan Google Home mijn Chromecast niet vinden?

Dit kan verschillende oorzaken hebben. In de eerste plaats raden we je aan om te controleren of beide apparaten zich op hetzelfde WiFi netwerk bevinden. Controleer ook of er geen problemen met je internetverbinding zijn. Als dit het geval is en je kunt de Chromecast nog steeds niet vinden, kun je de Google Home app sluiten en opnieuw opstarten, soms lost dit het probleem op. Als dit niet werkt, kun je WiFi uit- en weer inschakelen op het apparaat waarmee je de Google Chromecast wilt instellen. Vervolgens open je de Google Home app opnieuw. Werkt dit ook niet en lukt het ook niet vanaf een ander apparaat? Dan kun je de Chromecast het beste resetten en terugzetten naar fabrieksinstellingen. Je kunt hierboven in dit artikel lezen hoe je dit doet.

Kan ik mijn Chromecast resetten zonder WiFi?

Ja, dit kan. Je kunt je Chromecast resetten zonder WiFi door de knop op de Chromecast zelf te gebruiken. In dit artikel leggen we uit hoe je dat doet onder ‘Optie 1’.

Kan ik mijn Chromecast resetten vanaf mijn smartphone?

Ja, dat kan, maar je hebt hiervoor wel een WiFi verbinding nodig. Als je Chromecast niet meer verbonden is met WiFi, kun je hem alleen resetten met het knopje. Heeft hij wel verbinding met WiFi, dan kun je hem resetten vanuit Google Home. In dit artikel leggen we uit hoe je dat doet onder ‘Optie 2’.

Waarom brandt er een rood lampje op mijn Chromecast?

Als je Chromecast niet meer reageert en er brandt een rood lampje, dan is de kans groot dat er iets fout is gegaan tijdens het updaten van de Chromecast. Meestal kun je dit probleem eenvoudig oplossen met het resetten van je Chromecast. Het zou echter ook kunnen dat er iets mis is met de USB kabel waarmee je Chromecast van elektriciteit voorzien wordt. Dit kun je eenvoudig testen door een andere kabel en/of adapter uit te proberen. De Chromecast werkt met een USB-C kabel die je eenvoudig kunt vervangen.

Samenvatting

De meeste problemen met de Google Chromecast zijn eenvoudig op te lossen. Soms door het apparaat uit en weer aan te zetten of door de internetverbinding te controleren. In de meeste andere gevallen, is het probleem opgelost na het resetten van de Chromecast. Je Google Chromecast resetten vergt slechts een paar simpele handelingen. Vervolgens kun je hem weer opnieuw instellen en werkt hij doorgaans weer naar behoren. Ook kun je hem op deze manier verbinden met een ander WiFi netwerk. We hopen dat je Google Chromecast na de tips in dit artikel weer naar behoren werkt.

Robot Assistent
Logo
Shopping cart