Strijken: mensen vinden het een rustgevende klus of het ergste moment van de dag. Voor de mensen die het verschrikkelijk vinden is er nu een prachtig alternatief: de automatische strijkmachine! In dit artikel gaan we op zoek naar de beste automatische strijkmachine van dit moment. We kijken bovendien waar je op moet letten bij de aanschaf, want we kunnen ons voorstellen dat je überhaupt nog niet weet wat zo’n autonome strijkbout nu eigenlijk precies doet. We maken een top 7 van de beste modellen waarmee je jouw gekreukte overhemden of jurkjes weer helemaal netjes en ready to go krijgt.
Dit artikel bestaat uit een aantal delen. We maken een top 7 waarin we ingaan op specificaties per verschillend model en bespreken de merken. Ook is er een koopgids. In de koopgids bespreken we een aantal kenmerken waar je goed op moet letten als je voor de eerste keer een automatische strijkmachine gaat aanschaffen. De koopgids vind je aan het einde van het artikel. Ook nemen we een aantal merksoorten met je door, aangezien de kans aanwezig is dat je anders namen tegenkomt waar je nog nooit van gehoord hebt. Maar als er een ding handig is om mee te starten dan is het wel het volgende onderwerp.
Wat is een automatische strijkmachine?
We beginnen met de vraag: wat is een automatische strijkmachine nu eigenlijk? Misschien denk je dat het een zelf bewegende strijkbout is, maar dat is in de meeste gevallen niet zo. Dat zou misschien ook iets te gevaarlijke situaties opleveren. Nee, de meeste modellen van de automatsiche strijkmachines die we in dit artikel behandelen zijn een soort van kleine stoommachines. Vaak hang je ze onder, en soms in, je gekreukte kleding en laat je de machine z’n werk doen. Omdat stoommachines ook nog warme lucht omhoog blazen, zijn de meeste automatische strijkmachines tevens kleine drogers. Zo kun je je overhemd, jurk of ander kledingstuk dus bijna direct uit de wasmachine kreukvrij maken. Hoe handig is dat?
De merken
Omdat de kans groot is dat dit de eerste keer is dat je een automatische strijkmachine voor je overhemden of andere kleding gaat aanschaffen, is het waarschijnlijk dat je een aantal merken nog niet kent of herkent. Laten we dan maar beginnen met merken in deze wereld die je waarschijnlijk al wel kent. In onze lijst hieronder kom je namelijk Tefal en Philips tegen. Grote kans dat je zelfs al iets van die merken in huis hebt, maar misschien wist je nog helemaal niet dat ze ook een grote speler waren in de branche van strijkmachines. Dat je voor het merk betaalt is iets wat vaak opgaat, maar ook hier is dat zo: zowel Tefal als Philips hebben een aantal van de duurdere modellen in deze lijst. Modellen die wat beter aansluiten bij mensen die wat minder willen besteden aan hun automatische strijkmachine zijn ook modellen van wat minder bekende merken. Merken die je hieronder zult tegenkomen zijn bijvoorbeeld CLEANmaxx, Mascot en Clatronic. Merken die zich veel meer toespitsen op dit genre in kwestie, maar misschien niet zo’n grote naam hebben. En daarom betaal je er ook beduidend minder voor.
Top 7: beste automatische strijkmachines
Dit model van CLEANmaxx is een topper in de wereld van automatische strijkmachines. Voor wie dacht dat je nieuwe strijkmaatje heel duur moest zijn: allesbehalve. De meeste modellen in deze lijst zijn zeer betaalbaar, compact en gebruiksvriendelijk. Hij beschikt over een vermogen van 1800 W, weegt zo’n 2 kilo en wordt geleverd met beugel, stang, kabel en stekker. Dat-ie compact is zie je wel aan de afmetingen: hij is 100 cm hoog, 16,2 breed en 58 cm diep. Maar goed, dat is allemaal minder belangrijk dan het functioneren. Deze CLEANmaxx maakt je kleding kreukvrij in zo’n 15 minuten. Sterker nog, de makers van dit product beloven dat je kleding na het gebruik van het apparaat zelfs nog zachter is dan bij het gebruik van een wasdroger en een strijkijzer. En dat allemaal in één voor slechts zo’n 70 euro. En je kunt die lompe strijkplan ook nog eens wegdoen.
Het Automatische overhemd strijkmachine van Mascot beschikt over 850 W en is iets duurder dan de CLEANmaxx, maar dat scheelt niet heel veel. Qua werkwijze zijn de modellen heel vergelijkbaar. Ook deze Mascot Online kan zowel stomen als drogen tegelijk en blaast lucht tussen de 45 en 65 graden Celsius door je kleding heen. Je kan met behulp van de timer instellen wanneer het apparaat aan moet gaan, maar bijvoorbeeld ook kiezen tussen warme of koude lucht om te drogen. Wat dit model echt voorheeft op een aantal andere bekende modellen, is dat er een heuse broekdroger bij geleverd wordt. Op die manier leg je naast je overhemden ook je broeken netjes gedroogd en gestreken in de kast. Of je trekt ‘m natuurlijk meteen aan. En alsof het nog niet genoeg is zit er zelfs een schoenendroger bij. Natte kleding is iets dat niet meer in jouw woordenboek voorkomt na aanschaf van dit apparaat.
Deze Clatronic HBB 3734 is wat voor de echte liefhebbers van compacte apparatuur. Je kunt ‘m namelijk inklappen en gemakkelijk in de kast zetten. Dit alles doet niks af aan het vermogen: dat is met 1200 W namelijk gewoon meer dan voldoende. Ook dit model wordt geleverd met een aanzetstuk dat dient voor het drogen van broeken. Een schoenendroger is hier helaas niet bijgeleverd. Wel kan de Clatronic net zoals de meeste modellen zowel drogen als ‘strijken’ zodat je wasdroger gewoon op marktplaats kan en jij weer wat extra ruimte in je huis hebt. Ook lekker meegenomen: je kunt dit model op sommige websites al kopen voor iets meer dan zes tientjes en reviews zijn overal meer dan lovend. Hij beschikt over een aan en uit schakelaar, een thermostaat die regelbaar is, heeft een indicatielampje en een afneembaar water reservoir waardoor-ie heel gebruiksvriendelijk is. En dat allemaal voor die mooie prijs.
Het model met de naam SV1200 van het merk Ufesa beschikt ook over een automatische strijk- en droogfunctie, maar is wel iets duurder dan de voorgangers. Hij beschikt over een wattage van 1200 W en heeft een heuse paspop waar je je kleding omheen kunt hangen waarna het gedroogd en gestoomd wordt. Het verwijdert rimpels en ook niet onhandig: het ontgeurt zelfs ook kleding. Handig voor als jij je kleding misschien een keer iets te lang in de wasmachine hebt laten zitten nadat de was al gedraaid had. Of je nu groot of klein bent, de paspop is aanpasbaar voor maten van S tot XXL en dus multifunctioneel. Er is ook een timer aanwezig en die heeft een maximum van 3 uur. Zo hoef je je dus nooit druk te maken als je het apparaat z’n gang laat gaan terwijl jij even van huis bent; hij slaat namelijk vanzelf af.
Tefal is, zoals eerder gezegd, misschien wel het bekendste merk uit dit rijtje, maar dat komt voornamelijk ook door hun brede assortiment aan verschillende soorten producten. Dat neemt echter niet weg dat het met deze 360 IT 6540 ook beschikt over een van de beste automatische strijkmachines van dit moment. Wat heet: met een beetje geluk schaf je ‘m al aan voor ongeveer 8 tientjes. Dat is niet duur als je kijkt naar het vermogen van dit apparaat. Met 1500 W ligt dat namelijk een stuk hoger dan gemiddeld en dat zie je sowieso terug in de prestaties van deze strijkmachines. Waar een hoop apparaten namelijk maar gaan tot 70 graden celcius, kan deze stomen tot maar liefst 100 graden Celsius. Dat vermogen gaat wel gepaard met het feit dat-ie een stukje groter is dan een paar andere modellen in dit rijtje. Het is maar net wat je belangrijk vindt natuurlijk!
Koopgids
Zoals beloofd schrijven we nog een koopgids waarin we een aantal verschillende kenmerken en factoren naar boven halen waar je zeker op moet letten bij de aanschaf van een automatische strijkmachine. Bij de aanschaf is het namelijk belangrijk om eerste te bepalen wat er nu eigenlijk het zwaarst meetelt in jouw keuze. Misschien wil je namelijk wel gewoon het goedkoopste model, dan hoef je alleen maar naar de prijs te kijken, maar misschien vind je het ook wel heel belangrijk dat het klein en compact is. Je wilt namelijk niet voor niks van die lompe strijkplank en de bijbehorende bout af.
- Wattage
- Grootte
- Prijs kwaliteit verhouding
- functies
Wattage
Bijna in elke naam van een model kom je meteen het wattage tegen. Niet zo gek, want het vermogen van een apparaat heeft natuurlijk grote invloed op de prestaties die het kan leveren. Zoals je ziet gaan de meeste modellen van zo’n 800 W helemaal door tot zo’n 1500 W. Die wattages zijn vooral belangrijk voor het aantal graden celcius wat er kan worden bereikt. Hierdoor is de stoom een stuk heter en daardoor wordt je kleding ook sneller kreukvrij én ook niet geheel onbelangrijk: sneller droog.
Grootte
De grootte van een apparaat is eigenlijk vooral van belang als een van de redenen dat je over wil stappen naar een automatische strijkmachine de lompheid van een strijkplank is. We kennen het allemaal wel: elke keer dat ding weer tevoorschijn toveren en ergens in een hoek wegzetten waar-ie toch weer in het zicht staat. Daar ben je in principe van af bij de aanschaf van een automatisch alternatief, maar ook niet alle modellen zijn even klein. Wil je wel een compact model, dan kunnen we je aanraden op zoek te gaan naar een versie die inklapbaar is. Dan is-ie namelijk zo compact dat je ‘m letterlijk binnen een handomdraai ergens in de kast kunt weg stoppen.
Prijs kwaliteit verhouding
Zoals we al aan het begin van dit artikel onder het kopje merken aangaven, en later ook in de lijst, zitten er grote verschillen tussen de modellen qua prijs. Niet alleen betaal je bijvoorbeeld voor het merk (zoals je kunt zien zijn de Philips en Tefal-modellen een stuk prijziger dan de onbekendere namen) maar je betaalt ook voor bepaalde functies. Daarom is het dus belangrijk om eerst voor jezelf tot een besluit te komen op de vraag: wat wil ik er voor betalen en wat wil ik er nu eigenlijk mee. Hoe meer functies (zie kopje hieronder) een apparaat heeft hoe duurder-ie waarschijnlijk zal zijn.
Functies
Misschien wel het meest interessante kopje van deze koopgids. Hier gaat het namelijk om de verschillende opties die de verschillende modellen van merken hebben. In de basis zijn er sowieso al een aantal grote verschillen qua werkwijze, en dat staat nog los van de functies an sich. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het model van Philips, waar je je kleding met de hand kunt stomen en drogen; iets heel anders dan bijvoorbeeld een model waarbij je een paspop gebruikt waar je je kleding omheen hangt. Bij de grotere modellen (niet per se de duurdere) is er vaak wat meer ruimte voor diverse functies. Zo zie je bij de Mascot dat er diverse accessoires worden meegeleverd, waardoor je niet alleen je overhemd of blouse kunt drogen en stomen, maar bijvoorbeeld ook je broek en zelfs je schoenen wanneer die nat zijn geworden. Een andere functie, die best veelvoorkomend is als je naar de modellen in deze lijst kijkt, is de functie om geurtjes weg te halen. Handig wanneer je bijvoorbeeld je was te lang in de wasmachine hebt laten zitten. Wie overkomt dat nou niet? Nu is het dus niet meer nodig om je was opnieuw te draaien, maar kun je gewoon je nieuwe apparaat gebruiken die alle vieze geurtjes van de verstikking van je was zomaar doet verdwijnen.