Je planten van water voorzien kan in droge zomers een hele klus zijn, waarbij je soms flink met gieters moet sjouwen. Als je zeker wilt weten dat je planten altijd voldoende water hebben, kun je het beste een slim besproeiingssysteem gebruiken. Zo hoef je je nooit meer zorgen te maken dat de planten in je siertuin, moestuin of kas verpieteren. Maar hoe kies je het beste slimme besproeiingssysteem? In dit artikel hebben we verschillende slimme buitenkranen, besproeiingssystemen en kraancomputers met elkaar vergeleken en de beste opties voor je verzameld in een top 10. Ook vertellen we je waar je op kunt letten om zelf het beste slimme besproeiingssysteem te vinden.
Dit zijn de 5 beste slimme besproeiingssystemen van 2024
De 3 beste slimme besproeiingssystemen van 2024 uitgelicht
De Hunter BTT Bluetooth Kraancomputer is volgens ons het beste slimme besproeiingssysteem van dit moment. Deze handige kraancomputer kun je via bluetooth koppelen aan je iOS of Android smartphone, waardoor je hem eenvoudig kunt instellen en bedienen. Je geeft eenvoudig je moestuin, siertuin, gazon of plantenkas water. Je kunt ervoor kiezen om een programma te maken voor de bewatering dat automatisch herhaald wordt. Je kunt hierbij kiezen voor een looptijd van 1 seconde tot 24 uur en 4 starttijden kiezen. Hierdoor weet je zeker dat je planten altijd de juiste hoeveelheid water krijgen op de juiste momenten. Het systeem werkt op batterijen en er gaat een LED-lampje branden als deze bijna leeg zijn. Naast bediening in de app is het ook mogelijk om het systeem te bedienen met een handmatige drukknop. Hou er rekening mee dat je dit systeem alleen binnen een afstand van 10 meter kunt bedienen in de app.
Bestel de Hunter BTT Bluetooth Kraancomputer bij deze vertrouwde webshops:
De Gardena Smart Sensor Control set is het beste high-end besproeiingssysteem van dit moment. Deze set is de basis voor de slimme bewatering van jouw siertuin, plantenkas en/of moestuin. De Smart GateWay plaats je in huis en verbindt je met je WiFi-netwerk. Dit is het hart van het slimme besproeiingssysteem. Vervolgens koppel je het systeem aan de Gardena Smart app op je smartphone om het systeem in te stellen en te bepalen wanneer je tuin bewaterd moet worden. Deze set bevat ook een Smart Sensor die de temperatuur, bodemvochtigheid en lichtintensiteit meet. Aan de hand van deze gegevens weet het slimme besproeiingssysteem zelf wanneer de planten water nodig hebben. Voor de slimme bewatering kun je bijvoorbeeld het Gardena Micro-Drip of Sprinklersysteem koppelen. Ook is het mogelijk om andere apparaten van Gardena te koppelen, zoals een slimme robotmaaier. Dit zorgt er onder andere voor dat de slimme apparaten hun gedrag op elkaar afstemmen en de robotmaaier niet gaat maaien als de sprinkler aanstaat.
Bestel de Gardena Smart Sensor Control bij deze vertrouwde webshops:
Ook de Hunter Beregeningscomputer met WiFi is een prima keuze als je het beste slimme besproeiingssyteem zoekt. Je kunt dit systeem net als de Gardena Smart Sensor Control set koppelen aan je WiFi-signaal. Dit zorgt ervoor dat je – nadat je het slimme besproeiingssysteem gekoppeld hebt aan de app – vanaf elke locatie je slimme bewatering in kunt schakelen. Het systeem wordt standaard geleverd met 6 of 12 stations, maar is eventueel verder uit te breiden, zodat je een nog grotere oppervlakte kunt besproeien. Ook kun je een Flow Meter installeren die ervoor zorgt dat je een melding krijgt bij constatering van kapotte leidingen of sproeien. Naast bediening met een app op je smartphone is het slimme besproeiingssysteem ook aan te sturen via een tablet of web browser. Het programma kan automatisch rekening houden met de weersverwachting en de beregening hierop afstemmen.
Bestel de Hunter Beregeningscomputer met WiFi bij deze vertrouwde webshops:
Wat is een slim besproeiingssysteem?
Een slim besproeiingssysteem hoef je niet handmatig in te schakelen, maar zorgt ervoor dat je planten automatisch water krijgen. Je kunt hiervoor zelf een tijdschema maken in een app óf voor een slim besproeiingssysteem met sensoren kiezen. In het laatste geval weet het slimme besproeiingssysteem zelf wanneer de bodem en planten toe zijn aan een nieuwe sproeibeurt.
Waarom slimme bewatering?
Met een slim besproeiingssysteem hoef je zelf niet meer met gieters vol water in de weer en je hoeft ook niet zelf een sproeier neer te zetten en steeds te verplaatsen. Het bewateren van je tuin kost hierdoor veel minder tijd en die tijd kan jij vervolgens weer stoppen in andere leuke of nuttige dingen.
Daarbij is het soms best lastig om ervoor te zorgen dat je planten voldoende water krijgen, zeker in de droge zomers die we inmiddels goed kennen. De grond is heel snel weer droog en dat heb je niet altijd snel genoeg in de gaten. Een slimme buitenkraan met sensoren weet zelf wanneer het tijd is om water te geven. Hierdoor voorkom je ook dat er onnodig gesproeid wordt en verspil je geen water. Ook is het vaak mogelijk om een tijdschema te maken waarin je bepaalt wanneer de planten water moeten krijgen.
Hier moet je op letten om het beste slimme besproeiingssysteem te kopen
Om het beste slimme besproeiingssysteem te vinden, is het raadzaam om op een aantal dingen te letten. Zo is het bijvoorbeeld goed om rekening te houden met de bediening en de communicatieafstand. Hieronder vertellen we je precies waar je op moet letten om het beste slimme besproeiingssysteem te vinden.
Bediening
In de eerste plaats is het handig om te bekijken hoe je het systeem kunt bedienen. Meestal is het mogelijk om een slim bewateringssysteem te koppelen aan een app. Daarbij is het natuurlijk goed om te weten welke mogelijkheden je hebt. Kun je bijvoorbeeld een tijdklok instellen en is het ook mogelijk om het systeem op een ander moment in- of uit te schakelen? De Hunter BTT Bluetooth® Kraancomputer heeft naast bediening in de app ook de mogelijkheid om het systeem met een drukknop te bedienen.
Communicatieafstand
Om het beste slimme besproeiingssysteem te vinden, raden we je aan om ook op de communicatieafstand te letten. Sommige systemen – zoals de Hunter BTT Bluetooth® Kraancomputer – communiceren via bluetooth en daarvoor is het nodig om met je smartphone in de buurt te zijn. Er zijn echter ook systemen – zoals GARDENA Smart Sensor Control set – die je op afstand kunt bedienen met de app. Hierdoor kun je je planten ook water geven terwijl je op vakantie of op je werk bent.
Sensoren
Het is ook raadzaam om te overwegen of je een slim besproeiingssysteem wilt dat gebruik maakt van sensoren, zoals GARDENA Smart Sensor Control set. Dit is vaak wat duurder, maar maakt de slimme bewatering meteen een stuk slimmer. De sensoren weten namelijk hoe vochtig de bodem en lucht zijn en wat de temperatuur is. Hierdoor kan het systeem zelf inschatten of sproeien nodig is en voorkom je dat je onnodig aan het sproeien bent.
Uitbreidingsmogelijkheden
Tijdens je zoektocht naar het beste slimme besproeiingssysteem is het ook goed om te kijken of de slimme bewatering die je op het oog hebt de mogelijkheid heeft om uit te breiden. Kun je bijvoorbeeld ook andere slimme apparaten koppelen, zoals een robotmaaier? Als slimme apparaten met elkaar kunnen communiceren, voorkom je dat ze elkaar verstoren.
Conclusie over het beste slimme besproeiingssysteem
Met een slim besproeiingssysteem krijg je beplanting altijd de juiste hoeveelheid water, maar voorkom je ook dat er water verspild wordt. Wat het beste slimme besproeiingssyteem voor jouw siertuin, gazon, moestuin of plantenkas is, hangt van verschillende factoren af. We raden je aan om in ieder geval te letten op de bediening, communicatieafstand, sensoren en uitbreidingsmogelijkheden. We hopen dat je na het lezen van dit artikel het beste slimme besproeiingssysteem hebt gevonden.