Robotica bedrijven in Nederland: wat doen ze en waarom?

Geschreven door Robbie de Robot

30 november 2020

Robotica bedrijven in Nederland

Hoewel je robotica bedrijven misschien niet meteen associeert met Nederland, hebben we hier in ons koude kikkerlandje zeker wel een aantal bedrijven die zich focussen ontwikkeling, productie en marketing van robots en robotica.

Je kunt die verschillende robotica bedrijven in Nederland dus onderscheiden in diverse werkzaamheden die ze verrichten. Sommige van die bedrijven focussen zich op één van de volgende aspecten, andere combineren ze. De variërende werkzaamheden binnen de robotica zijn:

  • Ontwikkeling / innovatie
  • Productie
  • Distributie
  • Marketing / business development


Soorten robots

Binnen die diverse sectoren van de robot als eindproduct, zijn er uiteraard ook weer verschillende soorten robots die in Nederland gemaakt worden. Zo heb je vormen van robotica voor de zorg, landbouw, industrie en servicetakken, maar zijn er ook bedrijven die zich uitsluitend storten op de wereld van huishoud- en speelgoedrobots. Denk daarbij aan robot stofzuigers, grasmaaiers en ga zo nog maar even door. Bovendien blijft robotica maar groeien en groeien, dus zullen er in de loop der tijd steeds meer bedrijven in Nederland komen die zich hiermee bemoeien.

Universiteiten

Misschien had je dit onderwerp hier niet verwacht, maar er zijn ook universiteiten in Nederland die zich druk bezighouden met robots en robotica. Sterker nog: de twee technische universiteiten (TU) die Nederland telt zijn zeer vooraanstaand in de roboticawereld. De TU Delft focust zich voornamelijk op bio-robotica. Dat houdt in dat ze veel bezig zijn met op biologie geïnspireerde robots. Denk daarbij aan lopende robots, grijpers en robotarmen. De TU Eindhoven specialiseert zich meer op de technische aspecten van robotica en ontwikkeling van software voor de robots.

Sterke en zwakke punten

Maar wat doet Nederland dan juist goed, en wat doen we hier bijvoorbeeld minder dan in andere landen die zich bezighouden met robotica? Het Nederlandse bedrijf met de toepasselijke naam Holland Robotics besloot een SWOT-analyse te maken van robotica in Nederland en kwam daardoor op een aantal sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen. Uit het rapport ‘Kansen voor de Nederlandse robotica’ kwamen heel wat interessante wetenswaardigheden.

Sterktes

Nederland heeft sinds jaar en dag al de wijsheid in pacht als het gaat om landbouw. Ook in de agrarische sector wordt er steeds meer gebruik gemaakt van robotica en dus is dat iets waar Nederland ook wereldwijd vooraanstaand in is. Maar dat is niet alles. Volgens de onderzoekers kunnen we hier namelijk ook heel goed ‘systeemdenken’. In het rapport lees je dat Nederlands voorop gaat in het inpassen van robotica in bestaande bedrijfsmodellen en systemen.

Zwaktes

Maar uiteraard is ook Nederland net als alle andere landen op zwaktes te betrappen. Uit het rapport blijkt dat Nederland moeite heeft met gericht investeren in onderdelen waarin we goed zijn. De investeringen zouden niet alleen te laag zijn, maar ook nog eens te verspreid waardoor ze minder effect hebben. Ook is het advies voor de robotica bedrijven om samen te werken, omdat de regio’s in ons land te klein zijn om grote innovaties van de grond te krijgen.

Robbie de Robot

Uitgelicht

Gerelateerde artikelen

De opkomst van industriële robots: kunnen we nog wel zonder?

De opkomst van industriële robots: kunnen we nog wel zonder?

Industriële robots. Je ziet ze voortaan in een groot deel van de fabrieken. Hoewel ze in de aanschaf misschien niet allemaal even goedkoop zijn, heb je je geld als ondernemer er zo uit: robots klagen niet en werken dag en nacht door. Zijn er eigenlijk wel nadelen? Nog...

6 x voorbeelden van robotica die jij al kunt kennen

6 x voorbeelden van robotica die jij al kunt kennen

Veel mensen denken bij robots nog altijd aan oude scifi-films uit de jaren tachtig en negentig. Grappig genoeg zie je al heel veel concrete voorbeelden van robotica op de werkvloer, in huiselijke sferen of bijvoorbeeld in de entertainment industrie. Sterker nog:...

Robotica voor baby’s: helemaal niet zo gek

Robotica voor baby’s: helemaal niet zo gek

Robots en baby’s; in eerste instantie misschien een combinatie waar je een beetje huiverig voor bent. Want wil je wel dat jouw kleine spruit in contact komt met iets wat deels voor zichzelf kan denken of geprogrammeerd is? Toch is er al een hele hoop om te doen....