Wat is robotica en wat kun je ermee?

Geschreven door Robbie de Robot

23 november 2020

Robots hebben de toekomst

Misschien doet het woord ‘robotica’ je meteen denken aan de gekste science fiction films, maar als je een goed nadenkt zie je in het dagelijks leven al veel robots om je heen. Denk aan je koffiezetapparaat, je droger, je vaatwasser en ga zo maar door. Maar wat is robotica nu eigenlijk?

Leuk weetje: de betekenis van robotica gaat terug naar begin vorige eeuw. In Tsjechië werd daar voor het eerst het woord ‘robot’ gebruikt door schrijver Karel Čapek, die het in zijn boeken en toneelstukken gebruikte. ‘Robota’ betekent in het Tsjechisch ‘werk’ of ‘verplichte arbeid’. Tot zover de geschiedenisles.

Wat is een robot?

We weten nu waar het woord vandaan komt, maar wat is het nu precies? Wanneer is iets een robot, en wanneer niet? Een robot is als het ware een programmeerbare machine die informatie verwerkt en vaak ook fysieke taken kan uitvoeren. Dat betekent dat bijvoorbeeld een wasmachine wel onder robotica valt (helpt je met het de was), maar wordt een laptop of tv niet zo gezien. Een robot kan bovendien beschikken over artificiële intelligentie en sommige kunnen zichzelf zelfs dingen aanleren.

Robots in huis  

Het is raar om te zeggen dat je een robot in huis hebt, maar er zijn maar weinig huishoudens die géén  gebruik maken van een vorm van robotica. Naast de drogers en vaatwassers die we al eerder noemen, zie je ook steeds meer geavanceerde robotica bij mensen in hun leefruimte. Wat te denken van Google Assistent of Amazon Alexa. Die kunnen ervoor zorgen dat je de lamp niet meer hoeft aan te zetten of geen afstandsbediening meer nodig hebt om het geluid van de tv wat op te schakelen. Een aantal jaren geleden was dit voor veel mensen nog een ver-van-mijn-bedshow, maar inmiddels kijkt niemand er meer gek van op.

Wat is robotica in de zorg?

Laten we eerlijk zijn: een behoorlijk deel van de robotica die veel mensen in huis heeft, is geboren uit luiheid. De meesten kunnen nog gewoon naar de lichtschakelaar wandelen, en het is niet dat de (vaat)was onmogelijk is zonder moderne apparatuur. Maar er zijn werkvelden waar de hulpmiddelen eigenlijk niet meer weg te denken zijn. In de zorg bijvoorbeeld. Wat robotica allemaal doet in de zorg? We kennen allemaal de vele scans en echo’s, maar wist je al dat er ook zoiets bestaat als robotchirurgie? Zo is er bijvoorbeeld de zogenoemde Da Vinci-robot die slechts enkele kleine sneetjes nodig heeft om hetzelfde te bewerkstelligen als een traditionele operatie waarbij een heel borstbeen open moet.

Ruimtevaart en industrie

Naast eigen gebruik en de gebruiken in de zorg, worden robots ook voor andere commerciële doeleinden gebruikt. Vergelijk de industriële fabrieken uit de vorige eeuw maar eens met die van nu en je ziet het enorme verschil. Ook de ruimtevaart maakt volop gebruik van robotica. Je hebt vast al weleens gehoord van de Mars Exploration Rover (MER), dat kleine robotje dat rondrijdt en filmt op Mars, en ook de spaceshuttles zelf vallen onder robots. Zo zie je maar: van klein naar groot en van baanbrekend tot ingeburgerd, robotica kom je op allerlei plekken tegen.

Robbie de Robot

Uitgelicht

Gerelateerde artikelen

De opkomst van industriële robots: kunnen we nog wel zonder?

De opkomst van industriële robots: kunnen we nog wel zonder?

Industriële robots. Je ziet ze voortaan in een groot deel van de fabrieken. Hoewel ze in de aanschaf misschien niet allemaal even goedkoop zijn, heb je je geld als ondernemer er zo uit: robots klagen niet en werken dag en nacht door. Zijn er eigenlijk wel nadelen? Nog...

6 x voorbeelden van robotica die jij al kunt kennen

6 x voorbeelden van robotica die jij al kunt kennen

Veel mensen denken bij robots nog altijd aan oude scifi-films uit de jaren tachtig en negentig. Grappig genoeg zie je al heel veel concrete voorbeelden van robotica op de werkvloer, in huiselijke sferen of bijvoorbeeld in de entertainment industrie. Sterker nog:...

Robotica voor baby’s: helemaal niet zo gek

Robotica voor baby’s: helemaal niet zo gek

Robots en baby’s; in eerste instantie misschien een combinatie waar je een beetje huiverig voor bent. Want wil je wel dat jouw kleine spruit in contact komt met iets wat deels voor zichzelf kan denken of geprogrammeerd is? Toch is er al een hele hoop om te doen....