Robotica voor baby’s: helemaal niet zo gek

Geschreven door Robbie de Robot

15 december 2020

Robotica voor babys

Robots en baby’s; in eerste instantie misschien een combinatie waar je een beetje huiverig voor bent. Want wil je wel dat jouw kleine spruit in contact komt met iets wat deels voor zichzelf kan denken of geprogrammeerd is? Toch is er al een hele hoop om te doen. Robotica is de toekomst, net als dat onze baby’s dat zijn. Dus waarom zou je die twee niet op een speelse manier kennis met elkaar laten maken? Wij zochten uit op wat voor manier baby’s en robots wat voor elkaar kunnen betekenen.

“Moeilijke dingen makkelijk maken voor je toekomstige genie! Het is nooit te vroeg om te beginnen met wetenschap.” Dit zijn niet onze woorden, maar die van Chris Ferrie en Dr. Sarah Kaiser die het boek ‘Robotica voor baby’s’ schreven. Dat de combinatie robotica met baby’s inmiddels dus veel besproken is, moge wel duidelijk zijn. “Er is maar een vonkje nodig om het voorstellingsvermogen van een kind te doen ontvlammen”, valt te lezen in het boek en daar valt natuurlijk wel wat voor te zeggen. Dit boek gaat dan ook vooral in op hoe robotica baby’s kan helpen in hun ontwikkeling en over de vroege kennismaking tussen mens en machine.

Brein van baby’s

Maar er zijn meer manieren waarop robots kunnen bijdragen aan de wondere wereld van baby’s en hun ouders. Een mooi voorbeeld is een onderzoek van de Radboud Universiteit uit 2017. Daar gebruikte de Universiteit robots om babyhersenen- en gedrag na te bootsen. Er werd daar gekeken naar informatieverwerking in het brein van baby’s en hoe diezelfde baby’s nieuwe informatie samensmelten met wat ze al weten. Geavanceerde robots bieden daarbij uitkomst, zo zegt Johan Kwisthout, coördinator van de master Artificial Intelligence: “In ons brein kun je niet zomaar dingen aan- en uitzetten of variabelen veranderen. Die mogelijkheden bieden robots wel. We kunnen ze programmeren met de parameters en mechanismen waarin we geïnteresseerd zijn.” Gaaf: op deze manier helpen robots dus het leergedrag van een baby te begrijpen!

Robots vóór baby’s

Allemaal leuk en aardig natuurlijk, die theorieën en onderzoeken. Maar er zijn ook al heuse robots voor de baby zelf en dat is helemaal gaaf. Waar vroegere generaties het nog met een Furby of Tamagotchi moesten stellen, is de nieuwste lichting verzekerd van een aantal hi-tech speeltjes. Je hebt al robots voor baby’s vanaf een paar tientjes, maar de echte toppers kosten je wel wat meer. Bovendien kun je een groot deel van het assortiment aan deze speelgoedrobots gewoon bestellen op websites als bol.com. Een aantal voorbeelden van robotica voor baby’s vind je hieronder:

  • HBUDS Interactieve Robot. Deze robot kan zingen, dansen en praten en reageert op de geluiden en aanrakingen van je baby.
  • Winfun Olifant. Deze olifant ziet er niet alleen schattig uit, maar leert je baby ook nog eens kennismaken met letters en cijfers.
  • Silverlit Robot Puppy Duke. Duke kan rennen, lopen, dansen en heeft stemherkenning en reageert als je baby hem aait.

Robbie de Robot

Uitgelicht

Gerelateerde artikelen

De opkomst van industriële robots: kunnen we nog wel zonder?

De opkomst van industriële robots: kunnen we nog wel zonder?

Industriële robots. Je ziet ze voortaan in een groot deel van de fabrieken. Hoewel ze in de aanschaf misschien niet allemaal even goedkoop zijn, heb je je geld als ondernemer er zo uit: robots klagen niet en werken dag en nacht door. Zijn er eigenlijk wel nadelen? Nog...

6 x voorbeelden van robotica die jij al kunt kennen

6 x voorbeelden van robotica die jij al kunt kennen

Veel mensen denken bij robots nog altijd aan oude scifi-films uit de jaren tachtig en negentig. Grappig genoeg zie je al heel veel concrete voorbeelden van robotica op de werkvloer, in huiselijke sferen of bijvoorbeeld in de entertainment industrie. Sterker nog:...

Robots in het onderwijs: dit moet je erover weten

Robots in het onderwijs: dit moet je erover weten

Robots voor de klas: het klinkt eerder als het begin van een spannende film dan de werkelijkheid, maar robotica in het onderwijs is helemaal geen ver-van-je-bedshow. Robots in het onderwijs kunnen leraren helpen met saaie en repetitieve taken, maar ook echt wat...