6 x voorbeelden van robotica die jij al kunt kennen

Geschreven door Robbie de Robot

18 december 2020

voorbeelden van robotica

Veel mensen denken bij robots nog altijd aan oude scifi-films uit de jaren tachtig en negentig. Grappig genoeg zie je al heel veel concrete voorbeelden van robotica op de werkvloer, in huiselijke sferen of bijvoorbeeld in de entertainment industrie. Sterker nog: misschien staan, lopen of rijden er al wel robots rond in jouw eigen omgeving. Doet het je al een belletje rinkelen? Nee? Dan is het zker handig om deze 5 voorbeelden van robotica (die jij al kunt kennen) te bestuderen.

Huishoudelijke robots

Laten we van start gaan met een vorm van robotica die je zelf in huis kunt halen, zonder dat je daar een multimiljonair voor hoeft te zijn: de huishoudelijke robot. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een robotstofzuiger of een robotgrasmaaier, maar ook andere huishoudelijke apparaten krijgen steeds meer ‘robotachtige’ trekjes.

Robots in het onderwijs

Jazeker, robots in het onderwijs en voor educatie worden steeds vaker gebruikt. Dat varieert van robotica voor de allerkleinste tot robots die gebruikt worden op universiteiten. En omgedraaid zijn er zelfs opleidingen die vooral gefocust zijn op de ontwikkeling van robotica. Denk daarbij aan de Technische Universiteiten in Delft en Eindhoven. In het gebruik voor scholieren en studenten in basis en voortgezet onderwijs worden de robots meer gebruikt ter ondersteuning van de leraar. Zo kan een robot helpen bij repetitieve taken, zodat de leraar zich meer kan concentreren op het sociale aspect van lesgeven. Als je op wat voor manier dan ook te maken hebt met scholen, is de kans groot dat je er dus ook robots tegenkomt!

Sociale robots

Juist daar waar je eigenlijk geen robots verwacht, zie je ze dus ook: sociale robots. Hoewel robots natuurlijk niet het inlevingsgevoel van de mens hebben, is uit onderzoek gebleven dat mensen met een verstandelijke beperking ontzettend veel baat kunnen hebben bij vormen van robotica. Philadelphia, een zorginstelling die mensen met zo’n beperking begeleid, zet zelfs een sociale robot in om in de praktijk te onderzoeken hoe zo’n sociale robot kan bijdragen aan de kwaliteit van leven van die mensen.

Industriële robots

Ook in veel fabrieken en op werkplaatsen kom je steeds meer robots tegen en dat is echt niet iets van de laatste jaren. Toch is dit een voorbeeld van robotica die constant in vernieuwing is. Er worden flexibele en slimme robots ingezet voor bijvoorbeeld lopendebandwerk, sorteerwerk en kwaliteitscontroles. Dat is niet alleen goedkoop omdat het scheelt in personeelskosten, maar het maakt het ook nog eens mogelijk om steeds meer klussen in eigen beheer te houden.

Technische robots

Zijn robots en techniek sowieso niet onlosmakelijk aan elkaar verbonden? Een beetje wel, en de technische robot is ook enigszins te vergelijken met de industriële robot. Toch kunnen technische robots vaak wat meer dan alleen het lopendebandwerk dat je veel in fabrieken ziet. Wist je bijvoorbeeld dat er robots zijn die kunnen lassen?

Medische robots

Last but not least: medische robots. Dit is een vorm van robotica die ingezet wordt in de zorg. Dat kan variëren van hand en spandiensten tot een operatierobot die microchirurgische ingrepen kan uitvoeren. Het zal de chirurg natuurlijk nooit compleet kunnen vervangen, maar chirurgische robots komen steeds meer voor in verschillende ziekenhuizen.

Robbie de Robot

Uitgelicht

Gerelateerde artikelen

De opkomst van industriële robots: kunnen we nog wel zonder?

De opkomst van industriële robots: kunnen we nog wel zonder?

Industriële robots. Je ziet ze voortaan in een groot deel van de fabrieken. Hoewel ze in de aanschaf misschien niet allemaal even goedkoop zijn, heb je je geld als ondernemer er zo uit: robots klagen niet en werken dag en nacht door. Zijn er eigenlijk wel nadelen? Nog...

Robotica voor baby’s: helemaal niet zo gek

Robotica voor baby’s: helemaal niet zo gek

Robots en baby’s; in eerste instantie misschien een combinatie waar je een beetje huiverig voor bent. Want wil je wel dat jouw kleine spruit in contact komt met iets wat deels voor zichzelf kan denken of geprogrammeerd is? Toch is er al een hele hoop om te doen....

Robots in het onderwijs: dit moet je erover weten

Robots in het onderwijs: dit moet je erover weten

Robots voor de klas: het klinkt eerder als het begin van een spannende film dan de werkelijkheid, maar robotica in het onderwijs is helemaal geen ver-van-je-bedshow. Robots in het onderwijs kunnen leraren helpen met saaie en repetitieve taken, maar ook echt wat...