Tegenwoordig worden steeds meer elektrische apparaten slim gemaakt, en een van de nieuwste in dat rijtje is de slimme koelkast. Een slim apparaat betekent eigenlijk niet meer dan dat je het kunt koppelen aan een app en andere apparaten in huis. Op die manier kun je verschillende functies aan elkaar koppelen. Een mooi voorbeeld daarvan bij de slimme koelkast met wifi is dat je films of muziek kunt afspelen op de koelkast. Ja, dat lees je goed: met een klik op de knop van je smartphone of een ander device kun je media afspelen op je koelkast. Maar er zijn nog veel meer leuke en vooral handige technische snufjes die deze koelkasten waarborgen. Omdat een koelkast niet iets is wat je iedere week opnieuw in huis haalt, gingen we voor je op zoek naar de beste slimme koelkast die er op dit moment te koop is.
We maken een lijst van vijf verschillende slimme koelkasten met hun voor- en nadelen zodat je een overzicht krijgt van wat er allemaal op de markt is. Maar er is meer, we gaan namelijk ook in op de grote merken die er zijn binnen de branche én we schrijven een koopgids met een aantal kernpunten waar je op moet letten bij de aankoop van een slimme koelkast. Denk daarbij aan de grootte, vormgeving, functies en andere praktische.
Slimme koelkast merken
Bij het onderwerp slimme koelkasten kunnen we niet om een korte alinea over de merken heen. Dat zit namelijk zo: omdat de slimme koelkast, zoals al eerder gezegd, een van de nieuwere apparaten is die ‘slim’ zijn gemaakt, wordt de dans vooral geleid door twee grootmachten. Het zijn namelijk Samsung en LG die een sprong in het diepe hebben gewaagd om van start te gaan met een slimme koelkast. Daarom focussen we ons in dit artikel vooral op deze twee merken. Leuk om te zien en te vergelijken: beide merken kiezen best wel voor een ander plan qua slimheid van de koelkast. Zo gaat de een wat meer voor coole extraatjes en gaat de ander vooral voor praktische pluspunten. Wie wat doet en hoe ze het doen lees je hieronder.
Top 5: de beste slimme koelkasten
We trappen deze lijst af met een LG koelkast, en wat voor een. Mocht je er al over denken om een slimme koelkast aan te schaffen waar je wifi kunt instellen is de LG GSL960PZVZ Door Cooling een meer dan prima optie. Koppel ‘m aan de wifi, installeer de app, en er gaat en nieuwe wereld voor je open. Paar dagen weg? Met de app kun je de koelkast bedienen van waar dan ook. Je kunt de temperatuur in de gaten houden van een afstandje, en zodra je weer thuis bent kun je met de ijsdispenser een ijskoud drankje voor jezelf inschenken. Een wijntje bijvoorbeeld, want deze koelkast heeft een ingebouwd wijnrek. Ook handig: voor groente en fruit is er een speciale vershoudzone om de producten langer vers te houden. Dus of je nu op de gezonde tour bent of zin hebt in een alcoholische versnapering: je kunt bij deze LG altijd terecht.
De Family Hub serie van Samsung – de grote tegenhanger van LG – is een van de toppers in de wereld van slimme koelkasten. Waar LG vooral voor praktische extraatjes gaat, pakt Samsung flink uit met de Family Hub, zo ook met dit model. Het heeft een touchscreen, en als je de koelkast connect met je wifi, kun je er zelfs films of tv op afspelen. Handig voor als je aan het koken bent of gewoon graag in de keuken zit natuurlijk. Een andere toffe functie is foodmanagement. Je kent het gevoel wel: je staat in de supermarkt en vraagt je af of je eigenlijk nog wel kookroom in huis had voor dat gerecht van vanavond. Dat is met de Family Hub absoluut geen probleem: dankzij de Smart Home-app zie je binnen een oogopslag wat er nog in de koelkast ligt en wat niet. Welkom in 2024!
Spoiler alert: de rest van de lijst bestaat uit slimme koelkasten van LG. Deze LG GBB72MCUFN is een van de goedkoopste opties, maar heeft ook de minste leuke snufjes. Het is dus maar net waar je naar op zoek bent. Bovendien is dit de eerste één deurs koelkast in dit artikel. Dat betekent minder inhoud van binnen, maar ook dat-ie makkelijker in een kleine keuken past en misschien beter geschikt is voor kleine huishoudens. Deze koelkast is iets meer dan twee meter hoog, vrijstaand en heeft een label D wat betreft de energieklasse. Bovendien beschikt deze koelkast zoals veel koelkasten in deze lijst over No Frost waardoor je nooit bang hoeft te zijn dat er ijsvorming komt in het vriesvak. Dat vriesvak is trouwens lekker groot en heet niet voor niks de Big Freezing Zone. De koelkast heeft ook nog eens deurkoeling om de temperatuur constant te houden.
Bij LG is het goed om door de namen heen te kijken, want een andere code achter de merknaam kan al een wereld van verschil zijn… Zo is deze LG GSX960NSVZ toch een stuk extravaganter te noemen dan het model hiervoor. Dat is op zich ook niet zo gek als je naar de prijs kijkt: hij is bijna twee keer zo duur. Wel is dit een slimme koelkast met twee deuren én is dit een koelkast die qua foefjes opbokst tegen de Samsung. Wat dacht je van deze functie: klop twee keer op de deur en je ziet zonder de deur te openen welke boodschappen je nog hebt. Dankzij Instaview zie je namelijk door de transparante deur wat er in de Amerikaanse koelkast zit. Leuk, maar vooral ook handig én het spaart energie. Dat is overigens geen overbodige luxe, want deze koelkast heeft het F-label qua energie klasse en dat is allesbehalve zuinig te noemen.
Deze LG heeft maar één deur, maar dat betekent niet dat er niet veel in kan. Hij heeft een inhoud van 292 liter, en dan hebben we het alleen nog maar over de koelruimte. Als je de inhoud van de vriesruimte (maar liefst 127 liter) daar nog bij op telt kom je uit op een totale inhoud van maar liefst 419 liter. Het geluidsniveau van deze LG GBB92MCAXP, waar je nog geen duizend euro voor kwijt bent, ligt rond de 36 decibel en dat is aardig stil voor zo’n enorme kast. De koelkast heeft een hoogte van iets meer dan twee meter (203 cm), een breedte van 60 cm en een diepte van 68 cm. Handig om te weten voordat je ‘m koopt natuurlijk, maar daarover later meer bij het kopje afmetingen. Dit model van LG is net als veel slimme koelkasten te besturen met je smartphone door middel van een makkelijk te downloaden app.
Koopgids
Zoals eerder in dit artikel te lezen viel, maken we ook een koopgids voor jullie. In de koopgids behandelen we een aantal belangrijke punten, specificaties en andere zaken waar je op moet letten als je een keuze voor de beste slimme koelkast gaat maken. Zeker als je er nog nooit in huis hebt gehaald, kom je weleens wat termen en woorden tegen die misschien geen belletje doen rinkelen. De slimme koelkast is natuurlijk vergelijkbaar met een traditionele koelkast, maar heeft een aantal features die je waarschijnlijk nog niet kent. Ook gaan we in op een aantal zaken die ook al belangrijk waren bij de ‘oude’ koelkasten. Het gaat er natuurlijk niet alleen om hoe high tech je nieuwe aankoop is, maar hij moet ook goed bij jou en je keuken passen. In deze koopgids gaan we in op de volgende aspecten waar je op moet letten bij de aankoop van een slimme koelkast:
- Afmetingen
- Energieklasse / energielabel
- Geluidsniveau
- Features
Afmetingen
We beginnen met de afmetingen. We zien je denken: ja, ik ben toch niet gek? Maar toch is het heel belangrijk om te letten op de afmetingen van je slimme (of minder slimme) koelkast. Kijk daarbij ook naar je woonsituatie. Heb je een groot gezin? Woon je samen met veel huisgenoten of woon je juist alleen. Dit zijn allemaal elementen die meespelen in het bepalen van de ideale grootte van jouw toekomstige koelkast. Bovendien hebben de twee deurs koelkasten in deze lijst vaak de beschikking over meer gave features (daarover later meer), maar zijn ze daardoor ook weer een stukje duurder dan de één deurs koelkasten met iets minder foefjes. Zo staat alles dus met elkaar in verband.
Energieklasse / energielabel
Mensen worden steeds bewuster, en hoewel het niet voor iedereen van even groot belang is welke energieklasse zijn of haar koelkast heeft, is het wel handig om te weten wat zo’n energieklasse nu precies inhoudt en waar het belangrijk voor is. Koelkasten (en slimme koelkasten dus net zo goed) krijgen een zogeheten energielabel mee. Er wordt rekening gehouden met het type apparaat, de werking, de kamertemperatuur en het aantal en de grootte van de compartimenten. Het energieverbruik wordt aangegeven in kWh per jaar (‘annum’). Het label geeft ook informatie over de totale inhoud van alle koelcompartimenten en, indien aanwezig, alle vriescompartimenten, net als over het geluidsniveau en de bijbehorende klasse. Sinds 2022 zijn er nieuwe labels, waarbij label ‘A’ het meest zuinige label is en label ‘G’ het minst zuinig.
Handig: sinds het nieuwe label in het leven is geroepen (per 1 maart 2021), staan er ook QR-codes op het energielabel op je koelkast. Als je die code scant krijg je meer informatie. De code verwijst je dan door naar een database van de Europese Unie. Daar kun je specificaties bekijken en downloaden voor alle apparaten die over het nieuwe energielabel beschikken. Heb je nog een oude koelkast staan met een oud label en ben je benieuwd wat dat in vergelijking met je aankomende aankoop is? Dat is lastig te vergelijken, de labels lijken namelijk wel op elkaar, maar het kan zomaar dat een ‘zuinige’ koelkast van 10 jaar terug nu ineens een F-label krijgt. Staar je hier dus niet blind op, maar kijk gewoon naar de energieklasse van je nieuwe koelkast!
Geluidsniveau
Hoewel je koelkast waarschijnlijk in de keuken terechtkomt en dus niet in de woonkamer of slaapkamer, is het geluidsniveau niet zo belangrijk als die van pak ‘m beet de stofzuiger of airco. Toch is het geluidsniveau een belangrijk aspect bij de keuze voor de beste slimme koelkast van dit moment. Als je veel geld uitgeeft aan een goede koelkast, is de kans groot dat je ook graag in de keuken bent. Zeker als je straks muziek kunt luisteren op je nieuwste keukenaanwinst, ben jij niet meer uit de keuken weg te slaan. Hoe vervelend is het dan als een koelkast enorm staat te zoemen? Of je hebt je eettafel in de keuken en je kunt elkaar niet verstaan? Daarom is het helemaal niet gek om te kijken naar het geluidsniveau van de koelkast zoals je kijkt naar de afmetingen, features en energielabels; het hoort er net zo goed bij.
Features
En dan natuurlijk de reden dat je überhaupt een slimme koelkast wil aanschaffen in plaats van een traditionele: de features waarover ze beschikken. Allereerst is het belangrijk te beseffen dat niet alle slimme koelkasten even uitgebreide features hebben. Hoewel je de meeste wel met een app kunt besturen (denk daarbij aan de temperatuur omhoog schroeven, kijken wat er inzit etc.), beschikken ze niet allemaal over een ingebouwde speaker of scherm waarop je series kunt kijken. Vaak is het wel zo dat hoe duurder de koelkast is, hoe meer features er aan vast zitten. Maar de prijs heeft natuurlijk ook invloed op de grootte van het apparaat. Bedenk dus eerst waar je precies op uit bent: wil je een high tech koelkast in de keuken, wat zijn de afmetingen en vraag jezelf vooral ook even af hoeveel geld je er nu eigenlijk aan uit wil geven.