De opkomst van industriële robots: kunnen we nog wel zonder?

Industriële robots. Je ziet ze voortaan in een groot deel van de fabrieken. Hoewel ze in de aanschaf misschien niet allemaal even goedkoop zijn, heb je je geld als ondernemer er zo uit: robots klagen niet en werken dag en nacht door. Zijn er eigenlijk wel nadelen? Nog beter gevraagd: kunnen we nog wel zonder?

Allereerst is het goed om te definiëren wat nu precies een industriële robot is. Natuurlijk, in de gemiddelde fabriekshal staat het vol met allerlei apparaten, mechanismen en werkend personeel dat samen probeert een perfect product te leveren. Maar waar onderscheidt een industriële robot zich van een ‘normale’ machine? “Een industriële robot is een robotsysteem dat wordt gebruikt voor productie. Industriële robots zijn geautomatiseerd, programmeerbaar en kunnen op drie of meer assen bewegen”, lezen we op Wikipedia. Worden we daar wijzer van? Op deze manier lijkt het nog steeds alsof een hoop machines dus ook onder industriële robotica vallen!

Industriële robots

In grote lijnen wordt er onderscheid gemaakt tussen traditionele industriële robots en moderne collaboratieve robots. Weleens een autofabriek binnengestapt? De grote assamblagemachines die je daar ziet, worden dus wel degelijk onder de robots geschaard. Zij kennen een hoog volume en zijn het sterkst in repetitief werk. Maar wat we tegenwoordig steeds meer zien zijn de andersoortige robots. De moderne collaboratieve robots dus! Een hele mond vol, maar wat het eigenlijk betekent is dat het vaak kleinere robots zijn die ook niet-repetitief werk makkelijk aankunnen. Bijvoorbeeld baantjes waar wij westerlingen helemaal geen zin in hebben. Of delen van een productieproces waar normaal gesproken een aantal werknemers voor nodig zijn waardoor het voor de producent niet meer rendabel is: met een robot heb je je kosten er waarschijnlijk zo uit.

Productie

Het risico van deze nieuwe groep industriële robots is natuurlijk dat ze zomaar ‘onze’ baantjes over kunnen nemen in de fabriekshal. Tenminste, dat zou je denken toch? Niks is minder waar. Juist de toevoeging van een aantal van dit soort robots kan zorgen voor het behoud van werk in de productie. Dat zit zo: een productielijn kan voor de producent volledig onbetaalbaar worden doordat het zoveel aan personeelskosten kost. Met als gevolg dat de producent de lijn stopzet. Met een aantal van deze industriële robots is een samenwerking tussen mens en robot waarschijnlijk de goedkoopste optie om toch door te gaan met een product. De mens zal voorlopig dus zeker nuttig blijven in het proces!

Robots in Nederland

Opvallend: Nederland is een van de landen die het meest gebruik maakt van robots in hun industrie. Op de wereldranglijst staan we op de achtste plaats met de meeste robots per tienduizend medewerkers. In Europa doen we het sowieso aardig: daar lijken alleen Duitsland en Italië steevast meer robots per tienduizend medewerkers te gebruiken dan wij hier doen. In 2017 was het aantal (circa 12.000) al met 500% gestegen ten opzichte van het aantal in 2007. En zoals met alle robots zal het alleen nog maar sneller stijgen!

Robot Assistent
Logo
Shopping cart